Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се появява пикареската

БНР Новини
Корицата на „Животът на Лазарильо де Тормес" и портрет на Лазарильо де Тормес от художника Франсиско де Гойя
Снимка: Wikipedia

„Нека преди всичко на Ваша Милост бъде известно, че се казвам Лазаро де Тормес, син на Томé Гонсалес и Антона Перес от Техерас, село Саламанка. Роден съм в река Тормес, затова взех за презиме името на реката. Баща ми, Бог да го прости, беше мелничар и повече от петнадесет години мелеше зърно в една воденица на брега на Тормес. Една вечер майка ми отишла при него и ме родила там. Така че наистина съм роден в реката…“

Това е началото на най-известната испанска повест от 16 век „Животът на Лазарильо де Тормес, неговите сполуки и премеждия“. Написана във вид на писмо от млад слуга до неговия господар, тя подробно описва перипетиите на главния герой. Баща му умира скоро след неговото раждане и  когато Лазарильо  е на девет, майка му го дава за придружител на един слепец. Но слепецът е жесток скъперник и момчето започва да краде, за да се храни. Не след дълго Лазарильо успява да избяга от него. Приключенията на Лазарильо продължават с още няколко подобни случки.

Авторът на повестта е неизвестен. Публикувана през 1554 г., тя е първото произведение от жанра „пикареска“ (от испански „разказ за пѝкаро – странстващ беден хитрец, който оцелява благодарение на своята съобразителност“).
Пикарески пишат прочути автори като Мигел де Сервантес и Франсиско де Кеведо. Жанрът бързо се разпространява в цяла Западна Европа  и достига своя разцвет през 17 и 18 век, но мнозина автори продължават да пишат такива произведения и през следващите столетия, чак до наши дни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна