Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

| обновено на 13.11.17 в 15:33
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Йоан Матев за извършеното преди две години убийство в столичната Борисова градина. Документът с обвинението беше внесен ден преди Софийският апелативен съд да реши окончателно дали Матев ще напусне ареста.

Матев, който е заподозрян за убийството в Борисовата градина на 15-годишния Георги на 2-ри юни 2015-а, отива на съд за умишлено убийство по особено жесток начин. Съдебно-медицинска експертиза е установила, че в продължение на минути жертвата е осъзнавала какво се е случило и е починала в болки и страдания. Умисълът Прокуратурата извлича от това, че Йоан Матев не дава обяснения и се позовава на събраните по делото доказателства, въпреки че признава, че няма данни Георги и Йоан да са се познавали.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни:

Умисълът се извлича от интензитета на действията и последващото поведение на лицата. Когато самият обвиняем не говори, за неговите психични преживявания се съди по неговото обективно поведение.


Йоан ще бъде съден като непълнолетен и Прокуратурата ще иска за него максимално възможното по закон наказание. То е 12 години. Именно заради този максимален размер миналата седмица Софийският градски съд пусна Матев от ареста, напомняйки, че са изминали максимално допустимите за задържането му 8 месеца – над този срок може да лежи в ареста някой само ако наказанието му е над 15 години, каквато перспектива пред Йоан няма. 

Дали обаче внесеният днес обвинителен акт ще натежи при вземането на решението на Софийския апелативен съд и ще остави Йоан Матев в ареста, тепърва предстои да разберем.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!