Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български стипендианти представиха класическа музика в посолството ни в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българското посолство в Лондон отбеляза наближаващото председателство на България на Съвета на ЕС от 1 януари догодина, като покани дипломатическия корпус и представители на медиите на концерт класическа музика и коктейл. Присъстващите чуха пиеси от известни композитори, сред които и българските Панчо Владигеров и Борис Карадимчев, представени от стипендианти в престижното лондонско музикално училище "Уитгифт".

Музикалният директор на училището Розанна Уитфийлд е добре позната в България. Още по време на първия конкурс за международни таланти, организиран от училището през 2013 година, тя гостува на програма "Хоризонт". Четири години по-късно тя припомни на слушателите на предаването "12+3":

Училището е на повече от 400 години, а негов основател през 1596  година е Джон Уитгифт, който е бил архиепископ на Кентърбъри по времето на Елизабет Първа. Това е мъжка гимназия на пансионен принцип. В момента имаме около 1 500 ученици. През 2013 година обаче ние открихме ново крило с музикална насоченост и това беше в основата на вдъхновението за този великолепен проект, какъвто е Международният музикален конкурс. Училището се намира в "Южен Кройдън", квартал на Лондон, в много красива местност. Ние сме едно многокултурно общество. Проведените конкурси привлякоха невероятни таланти особено от Източна Европа и Латинска Америка и както видяхте от този концерт, тези момчета събират плодовете на този забележителен, образователен, музикален проект.

Имаме пет оркестъра в училището. Всички момчетата, които чухте тази вечер, свирят в струнни квартети или в други музикални групи и формации. Ние им осигуряваме най-разнообразна програма, така че те да могат да получат достъп до всякакъв вид музика и музикални изяви. Участието им тази вечер в концерта в българското посолство е много важно за тях, защото им дава възможност за пряк контакт с публика, а те жадуват за изяви.
Розанна Уитфийлд, която отдавна има връзки с България, сподели, че идеята за обиколка в Източна Европа в търсене на таланти е била нейна:
Да, идеята беше моя, подкрепена от нашия генерален директор д-р Кристофър Барнет. Но аз нямаше да направя нищо с този проект, ако не беше помощта на Иво Станков, който е директор на Българския културен фестивал. Той ми помогна да открия изключителните таланти в България. Това беше основният фокус през първата година. Преди да започнем проекта, нашият директор Кристофър Барнет организира огромна по мащабите си вечеря с всички посланици в Лондон. Тя се проведе в Камарата на лордовете. На вечерята обяснихме на посланиците какво искаме да постигнем. След това посланиците и културните аташета ни помогнаха да отидем в правилните места и училища, където да разясним нашия проект. Имахме много късмет и бяхме благословени, че попаднахме на хора,  които повярваха, че това, което предлагаме, е истинско и неподправено.
Ръководството на училището се опитва при всяка възможност да организира прояви на стипендиантите и в чужбина. Това се случи тази година и в България, сподели Розанна Уитфийлд:
Ние току-що се завърнахме от България. През лятото аз взех със себе си 62 момчета и преподаватели на обиколка из страната. Свирихме със Софийската филхармония. Свирихме във Врана, резиденцията на цар Симеон. Свирихме в баптистка църква във Варна. Посетихме много концертни места, където представихме разнообразния си репертоар.
Много от българите, спечелили места след конкурсите, получават пълни стипендии във водещите лондонски консерватории и имат  великолепен шанс да бъдат обучавани от най-добрите специалисти в областта на музиката. Следващият международен конкурс трябва да се проведе през 2019 година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна