Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новаторски прочит на „Кармен” в Софийската опера

Надя Кръстева
Снимка: Софийската опера


Софийската национална опера представи първата си премиера за сезон 2017/2018 – новаторски прочит на „Кармен“ от Бизе.

Режисьорът акад. Пламен Карталов е фокусирал решението си върху драмата на тримата главни герои Кармен, Дон Хосе и Микаела, подобно на великите шекспирови трагедии, които могат да бъдат изведени във всяко време и пространство с универсалността на посланията си. Дали и „Кармен“ на Проспер Мериме е такава творба? Мен идеята ме убеди. Оставаше да ме убеди и разгръщането й, което освен инвенцията на режисьора, е колективно предизвикателство към целия постановъчен екип – сценографа Миодраг Табачки, художника на костюмите Християна Михалева-Зорбалиева, авторите на хореографията Антоанета Алексиева и Светлин Ивелинов, и към всички музиканти, водени от гост-диригента от Япония Кейтаро Харада.

Изборът на мецосопрана Надя Кръстева за главната роля е безпогрешен! Такова изчистено решение с минималистични декори изисква много ярки и завладяващи певци, каквито могат да си позволят най-престижните оперни театри по света, и тя е именно такава – способна и гласово, и артистично да изведе спектакъла отначало докрай! Неслучайно финалните аплодисменти за нея бяха като градушка!

Костадин Андреев се раздаде докрай в ролята на Дон Хосе и също беше топло аплодиран от публиката. Цветана Бандаловска – една от  най-интелигентните български певици, изгради силно драматично образа на Микаела. Има какво още да се желае от хора и от музикалното ръководство на Кейтаро Харада.

По отношение на постановката: аз възприех този спектакъл като дълбок философски поглед към драмата на тримата главни герои, леко насмешлив към суетата около тях в оригинала на Бизе, изобразена в стилизиран и кинематографичен вариант. Това, което не успя да ме убеди, беше танцовата сцена във второ действие в кръчмата на Лилас Пастиа. Може би с улягането във времето и това ще стане!

Моето усещане за спектакъла сподели и един от съседите ми в публиката на първите редове – главният редактор на в-к „Животът днес“ Петър Галев. Чуйте в звуковия файл неговите впечатления и още отзиви от публиката, събрани от репортерския микрофон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ в анкета на репортерката Биляна Чокоева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна