Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК прогнозира по-ускорен процес на ребалансиране на петролния пазар през 2018 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си за потреблението на петрол в световен план през 2018 година и сигнализира, че може да има по-ускорен процес на ребалансиране между търсенето и предлагането на ценната енергийна суровина.

С оглед на очакванията за по-солиден световен икономически растеж догодина (повишение на БВП с 3,7% спрямо прогноза месец по-рано за растеж с 3,5%) ОПЕК вече залага и на нарастване на потреблението на суров петрол през 2018 година с 1,51 млн. барела на ден, след като през октомври картелът прогнозира растеж на търсеното с около 1,38 млн. барела на ден. С това увеличение от около 300 хил. барела световното потребление на петрол догодина ще достигне 98,45 млн. барела на ден.

В същото време ОПЕК отчете понижение на добивите си на петрол през октомври с цели 151 хил. барела на ден до 32,59 млн. барела на ден (спад с 0,46% в рамките на месец), което се дължало главно на съкращаване на добивите в Ирак, Нигерия, Венецуела, Алжир и Иран. Това е знак за по-стриктно спазване на споразумението за ограничаване на производството, което в сила до края на март 2018-а година.

Картелът прогнозира, че ще трябва да повиши добивите си на петрол през следващата година с 400 хил. барела на ден до 33,4 млн. барела. Тъй като това е с около 670 хил. барела дневно над производството на ОПЕК през третото тримесечие, глобалните стокови запаси на ценната суровина би трябвало да продължават да намаляват и през 2018-а година, ако ОПЕК и неговите съюзници, спазват споразумението за ограничаване на добивите.

Междувременно петролните фючърси се търгуват недалеч от техните двегодишни върхове от началото на миналата седмица, тъй като инвеститорите очакват, че на предстоящата на 30-ти ноември среща във Виена, ОПЕК и нейните партньори извън картела като Русия, ще се договорят за ново удължаване с поне още 9 месеца (до края на 2018-а година) на споразумението за съкращаване с около 1,8 млн. барела на ден на производство на суров петрол.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се повишават с 0,26% към 56,81 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари - с 0,13% към 63,50 долара за барел. През миналата седмица петролните фючърси поскъпнаха с над 2% в резултат и на притеснения около политическата чистка в Саудитска Арабия, като на 6-ти ноември достигнаха до най-високи нива от средата на 2015-а година насам - тези на американския суров петрол поскъпнаха до 57,35 долара за барел, а на петрола сорт брент - до 64,27 долара за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна