ОПЕК прогнозира по-ускорен процес на ребалансиране на петролния пазар през 2018 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си за потреблението на петрол в световен план през 2018 година и сигнализира, че може да има по-ускорен процес на ребалансиране между търсенето и предлагането на ценната енергийна суровина.

С оглед на очакванията за по-солиден световен икономически растеж догодина (повишение на БВП с 3,7% спрямо прогноза месец по-рано за растеж с 3,5%) ОПЕК вече залага и на нарастване на потреблението на суров петрол през 2018 година с 1,51 млн. барела на ден, след като през октомври картелът прогнозира растеж на търсеното с около 1,38 млн. барела на ден. С това увеличение от около 300 хил. барела световното потребление на петрол догодина ще достигне 98,45 млн. барела на ден.

В същото време ОПЕК отчете понижение на добивите си на петрол през октомври с цели 151 хил. барела на ден до 32,59 млн. барела на ден (спад с 0,46% в рамките на месец), което се дължало главно на съкращаване на добивите в Ирак, Нигерия, Венецуела, Алжир и Иран. Това е знак за по-стриктно спазване на споразумението за ограничаване на производството, което в сила до края на март 2018-а година.

Картелът прогнозира, че ще трябва да повиши добивите си на петрол през следващата година с 400 хил. барела на ден до 33,4 млн. барела. Тъй като това е с около 670 хил. барела дневно над производството на ОПЕК през третото тримесечие, глобалните стокови запаси на ценната суровина би трябвало да продължават да намаляват и през 2018-а година, ако ОПЕК и неговите съюзници, спазват споразумението за ограничаване на добивите.

Междувременно петролните фючърси се търгуват недалеч от техните двегодишни върхове от началото на миналата седмица, тъй като инвеститорите очакват, че на предстоящата на 30-ти ноември среща във Виена, ОПЕК и нейните партньори извън картела като Русия, ще се договорят за ново удължаване с поне още 9 месеца (до края на 2018-а година) на споразумението за съкращаване с около 1,8 млн. барела на ден на производство на суров петрол.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се повишават с 0,26% към 56,81 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари - с 0,13% към 63,50 долара за барел. През миналата седмица петролните фючърси поскъпнаха с над 2% в резултат и на притеснения около политическата чистка в Саудитска Арабия, като на 6-ти ноември достигнаха до най-високи нива от средата на 2015-а година насам - тези на американския суров петрол поскъпнаха до 57,35 долара за барел, а на петрола сорт брент - до 64,27 долара за барел.

Още от категорията

ЕК призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС

Европейска комисия призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените.  Еврокомисарят по правосъдието и защита на потребителите заяви: "Заедно с ЕС и властите, които следят за правата на потребителите,..

публикувано на 16.07.18 в 15:16

Спад на петролните цени в очакване на новини от срещата между Путин и Тръмп

Петролните фючърси се понижават с между 1,5% и 2,0% по време на търговията в понеделник с оглед на продължаващите сигнали за постепенно възстановяване на нарушените доставки в световен план, както и в резултат на информации, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските междинни избори. Според..

публикувано на 16.07.18 в 15:12
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Имаме всички шансове да приключим до 2021-ва предварителните подготовки за Еврозоната

Вече повече от 10 години не е имало държава, която да е приета по такъв начин в еврочакалнята, по какъвто ние в момента започваме да работим -  ние кандидатстваме първо пред еврогрупата, съставена от държавите-членки на еврозоната. Очакваме съгласувателно становище от еврогрупата заедно с ЕЦБ по това намерение, което сме заявили Това каза..

публикувано на 16.07.18 в 15:05

Дойче банка прогнозира доста по-добри от очакваното печалби и приходи през второто тримесечие

Дойче банка обяви в понеделник, че нейните печалби и приходи за второто тримесечие ще надхвърлят значително средните прогнози на финансовите пазари, което би представлявало добра новина за опитите на новия главен изпълнителен директор на водещата германска банка да съживи водещия германски кредитор, съобщи агенция MarketWatch. Банката..

публикувано на 16.07.18 в 14:06

НСИ: Поскъпването на транспорта и горивата доминира индекса на потребителските цени

Поскъпването на транспортните услуги и горивата доминира индекса на потребителските цени през юни спрямо май, сочат данните на Националната статистика. Дизелът и най-масовият бензин поскъпват с близо четири процента през юни спрямо месец по-рано.  При хранителните продукти се отчита общо намаление на потребителския индекс, но при някои групи..

публикувано на 16.07.18 в 13:41

Свиване на търговския излишък на еврозоната в резултат на намаляващ износ

Търговският излишък на еврозоната се сви през май за трети пореден месец, което е нов сигнал, че икономиката на региона е малко вероятно да отбележи добър отскок след слабото начало на годината, показват данни на Евростат. Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи през май до 16,9..

публикувано на 16.07.18 в 13:29

Работодателските организации отново за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи

За трета поредна година работодателските организации призоваха за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи. В писмо, изпратено до браншовите организации, от Асоциацията на организациите на българските работодатели призовават да отпадне административното определяне на доходите, защото това увеличава сивата икономика.  В..

публикувано на 16.07.18 в 13:22