Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Иванов: За тази зима не се очаква да има увеличение на цените на парното и тока

Поскъпването на газа ще се отрази на домакинствата, които се топлят с него

Снимка: БГНЕС


От новините в последно време се вижда едно постепенно повишаване на цената на природния газ, но то е свързано с цената на петролните продукти на международните пазари. Искането на „Булгаргаз“ е в рамките на 5% и е логична стъпка, имайки предвид, че в последно време цените на международните пазари се повишават. 

От гледна точка на нормативната уредба у нас не следва да се очаква последващо увеличение на цените на електрическата енергия.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ енергийният експерт Антон Иванов и изтъкна, че изменянето на цените на електрическата и топлинна енергия в навечерието на отоплителния сезон „не е добра практика“. Към настоящия момент нямаме основание да очакваме промени в цените на тока и топлинната енергия за централно отопление, но промените ще се отразят на домакинствата, които разчитат на отопление с природен газ.

Анализите в последно време сочат, че не може да се очаква драстично повишение на цените на петролните продукти в световен мащаб, защото все още има доста фактори, които влияят в посока „надолу“, така че тази тенденция, която наблюдаваме в момента – за увеличение, няма да се задържи дълго. Но тя ще води до един натиск на цените на електрическа енергия у нас в по-средносрочен план. За тази зима не се очаква да има увеличение на цените.

В следващия ценови период е възможно енергодружествата да поискат увеличение на цените, прогнозира Иванов и отчете, че основната част от пазара на електрическа енергия у нас е регулиран и при корекциите трябва да се съобразява и социалният фактор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени