Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтите на БАН допълват със свои средства стипендиите на докторантите

Жизненият минимум за съществуване на Академията по отношение на държавна субсидия е 98 милиона лева

акад. Юлиан Ревалски
Снимка: БГНЕС

Институтите към Българската академия на науките дофинансират със свои средства стипендиите на докторантите. Размерът на стипендиите е увеличен с 50 лева и вече е 500 лева, но това е крайно недостатъчно, каза във Варна председателят на БАН академик Юлиан Ревалски:

Това правят почти всички институти, които имат възможност в Българската академия на науките, защото е разрешено на докторантите да работят до 4 часа допълнително. И това е всъщност начин, който търсим, за да можем да поправим малко тяхното положение, защото сами разбирате -  досега с 450 лева, особено ако не сте от съответния град...
По отношение на предвидените средства  в Бюджета за БАН акад. Ревалски коментира:

Ръководството на Българската академия на науките се съобрази с решението на Съвета на настоятелите, че жизненият минимум за съществуване на Академията по отношение на държавна субсидия е 98 милиона и всъщност решихме и ние да искаме това, но в момента са предвидени малко над 83, така че ни липсват около 15 милиона лева. 

Академик Ревалски каза още, че докладът на БАН по повод енергийната стратегия на България и евентуалната необходимост от нова атомна централа е готов и ще бъде представен скоро на Министерския съвет. Други два големи проекта - за мерки за преодоляване на демографската криза, новите методи за преподаване в училищата и откриването на млади таланти, също се финансират от кабинета. Според председателя на БАН българския бизнес проявява все по-голям интерес към възможностите на Академията, особено в сферата на фармацията, томографските изследвания и нанотехнологиите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна