Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на новата българска музика в Москва

БНР Новини
3
Снимка: Български културен център в Москва/Фотограф: Анна Толсткова

В залата на музея „Чайковски“ в Москва в началото на ноември струнен квартет „Фрош“ изнесе концерт, посветен на новата българска музика. В програмата бяха включени Квартет N 8 на Дмитрий Шостакович, Три пиеси на Игор Стравински, ...van.... на Драгомир Йосифов и Квартет N 7 на Васил Казанджиев. Музикантите от квартета – Негина Стоянова, Петя Димитрова, Мария Вълчанова и Атанас Кръстев получиха възторжени аплодисменти и поздрави от публиката, препълнила залата.

Невероятен концерт в Деня на народните будители. Изключително интересна програма, невероятно сложна и интонационно, и ритмично, и с резки преходи от един характер към друг. Виртуозни изпълнители. Това ми донесе високо естетическо въздействие и наслаждение – сподели след концерта Маргарита Маринова, дългогодишен педагог в българското училище към нашето посолството. Композиторът Александър Маноцков пък допълни: Прекрасен концерт. Силно впечатление ми направи изпълнението на „Три пиеси“ от Игор Стравински. Дори сред руските музиканти рядко се срещат изпълнители с толкова точен, фин и насочен към същността на произведението начин на свирене.

Аз открих за себе си българската музика и българските музиканти – възкликна Татяна Тарасова преподавател в Руския институт за театрални изкуства. Вдъхновиха ме тези млади и талантливи музиканти. Желая им творческо дълголетие – допълва впечатленията Татяна Фед, преподавател в Московския лингвистичен университет и в НБУ.

В разговора с Мария Вълчанова освен разказ за това събитие в Москва ще представим и сезона на квартет „Фрош“. Първият им концерт е
на 14 ноември в зала „България“ с квартети на Хайдн, Бетовен и Лигети.




Снимки в галерията: Български културен център в Москва/Фотограф: Анна Толсткова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна