Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей: Кремъл разпространява фалшиви новини и се опитва да разедини Запада

Правителството на Великобритания ще спази ангажимента си да защитава Европа след Брекзит

| обновено на 14.11.17 в 10:18
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей отправи необичайно остри критики към Русия, като обвини Москва в намеса в чужди избори и кибершпионаж, по време на традиционния годишен банкет, даван от лондонския кмет.

Тереза Мей заяви, че правителството ще запази ангажимента си да защитава Европа след Брекзит. Премиерът каза още, че Великобритания ще продължи да осигурява помощ на страните, които са жертва на агресия:

Ние оставаме европейска нация – нашата история е белязана от споделения опит, нашите общества са оформени от общи ценности, нашите икономики са взаимозависими и нашата сигурност е неделима. Както казах в речта си във Флоренция, Великобритания ще остане безусловно ангажирана с поддържането на сигурността на Европа.

Мей заяви, че Кремъл разпространява фалшиви новини и се опитва да разедини Запада. Тя обаче допълни, че макар и Великобритания да не се стреми към конфронтация с Русия, тя ще защитава твърдо интересите си. Думите на Тереза Мей са в рязък контраст с казаното от американския президент Доналд Тръмп миналата седмица, че вярва на Владимир Путин, който отрича намеса в американските президентски избори през 2016 година, отбеляза Би Би Си.

Тереза Мей изтъкна в речта си, че Великобритания е на път да напусне ЕС и да поеме нов курс в световните дела, но тя ще остане абсолютно ангажирана с НАТО и осигуряването на сделка по Брекзит, която ще укрепи либералните ценности, допълвайки, че силното икономическо партньорство между Лондон и Брюксел ще бъде като крепостна стена срещу руската намеса в европейските дела.

Очаква се външният министър Борис Джонсън да посети Москва през декември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!