Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават дали да оставят Йоан Матев в ареста

| обновено на 14.11.17 в 12:32
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд решава да пусне ли на свобода обвиняемия за смъртта на ученика Георги Игнатов преди две години в Борисовата градина. Преди седмица Градският съд пусна от ареста Йоан Матев заради изтичане на максималния срок за задържането му под стража. Прокуратурата протестира.

Ден преди днешното заседание прокуратурата внесе в СГС обвинителния акт срещу Матев, според който той е убил Георги Игнатов умишлено и по особено мъчителен за него жесток начин. С този мотив и сега представителката на държавното обвинение поиска от Софийския апелативен съд да прекрати производството, защото от досъдебно то вече е прераснало в дело в съдебна фаза и по мярката за неотклонение на Матев трябва да се произнесе съдебният състав, който ще го гледа по същество.

От казаното от апелативния съдия стана ясно, че вече има определен съдия докладчик, но съдебният състав не смята, че това е основание за прекратяване на делото, защото то е само дело за контрол на мярката за неотклонение, а не за произнасяне по същество и защото, както стана ясно в съдебната зала, с влезлите в сила промени в Наказателно-процесуалния кодекс, законът вече не прави разлика в контрола на мярката за неотклонение.

Очаква iе решението на Софийския апелативен съд, който преценява между двете искания - Матев да остане под стража на прокуратурата, и да излезе на свобода, както иска той и неговата защита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна