Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Италия на световното първенство по футбол догодина

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия пропуска световното първенство по футбол в Русия догодина. Четирикратният световен шампион не успя да преодолее в два плейофни мача Швеция. Първата среща в Стокхолм завърши 1:0 за скандинавците, а реванша „Скуадра адзура“ не успя да отбележи гол и завърши наравно 0:0.

Така италианците няма да играят на световни финали за първи път от 1958-а година, а последният пропуснат голям форум от тях е европейското първенство през 1992 година в Швеция. Шведите пък  не успяха да се класират за  световните първенства през 2010-а година в Южна Африка и през 2014-а година в Бразилия.

Шведите оцеляха при атаките на Италия във втория мач, веднъж Андреас Гранквист спаси вратата при влизаща топка след удар на Маноло Габиадини, а и съдията Антонио Матеу от Испания на три пъти подмина претенции на домакините за наказателни удари.

Наставникът  на италианците Джанпиеро Вентура, който е подложен на сериозни критики заради избора на тактиката и състава за двата мача, направи във втората среща четири промени. На мястото на наказания Марко Верати излезе натурализираният бразилец Жоржиньо.

Нервни и в същото време предпазливи, италианците трудно създаваха опасности в първите 20 минути от мача. Но постепенно крилата Антонио Кандрева и Матео Дармиан започнаха да работят. Пред Кандрева се откри и първата добра възможност за гол, след като Чиро Имобиле му свали топката, но ударът профуча над гредата. Преди почивката имаше една перфектна възможност за Чиро Имобиле, който излезе сам срещу вратаря Олсен, а защитата на гостите помисли, че има засада. Но нападателят на Лацио не се бави и стреля, вратарят блокира удара, но топката само се забави и все пак щеше да пресече линията, ако не беше притичал Виктор Линдельоф да изчисти.

 След това Андреас Гранквист се намеси при чиста ситуация за Маноло Габиадини, а Алесандро Флоренци беше спрян от Микаел Лустиг в друга аналогична възможност. До края на мача натискът на италианците се усилваше, а на два пъти в заключителните минути и Буфон се включи при корнерите, но и това не помогна.

Не оставихме нито едно оръжие неизползвано. Накрая трябваше просто да чакаме края на мача. Нямахме никакъв друг начин да успеем, италианците са толкова качествен отбор. Те ни превъзхождат в техниката, в комбинативността, а имаше моменти, в които просто не можехме да си поемем дъх, заяви селекционерът на Швеция Яне Андерсон.


Днес отборите на Република Ирлания и на Дания ще определят и последния европейски пердставител, който ще играе на Мондиал 2018.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени