Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Стойчев: Инициативата за промени в Конституцията заради приватизацията не е нищо друго освен публичен пиар

Желанието на политическите сили да се разследва приватизацията на думи е съпроводено с искрено нежелание да се прави това на дела

Стойчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че инициативата за промени в Конституцията заради приватизацията в този момент би имала някаква друга употреба освен публичен пиар на вносителите на това предложение, защото знаете, че за да минат промени в Конституцията от обикновено Народно събрание, трябва да се съберат 180 гласа в парламента, които към момента – без да се включи БСП в това гласуване, да ги подкрепи – няма как да станат. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" политологът Стойчо Стойчев по повод идеята на ГЕРБ за промени в основния закон, които да дадат възможност да отпадне давността за разследване на престъпления, свързани с приватизацията. 

Според мен съвсем друга е идеята тук – не толкова да се разследва приватизацията, защото, ако е имало ресурс да се разследва приватизацията, то е щяло да стане вече, така или иначе. ГЕРБ не са на власт от миналата година, ГЕРБ управляват държавата с прекъсвания кратки от 2009 година, каква е причината точно сега да се разследва приватизацията, попита анализаторът:

Въобще цялото това желание на политическите сили да се разследва приватизацията на думи е съпроводено с едно искрено нежелание да се прави това на дела. 

Стойчев обаче не изключи възможността и управляващи, и опозиция да подкрепят идеята за промени в Конституцията заради давността по престъпления, свързани с приватизиционни сделки. Той коментира, че отпадането на давността може да се превърне в допълнителен коз за оказване на политически натиск: 

Аз като нищо си мисля, че това може да стане, за да се отправи някакъв вид послание към обществото като: "Видите ли, ние, политиците, нямаме нищо против да се разследва, напротив – искаме да се разследват сделките за приватизацията", след което ще се хвърли цялата отговорност за изпълнение на това решение върху съдебната власт. Защото на всички е ясно, че когато имаш нереформирана съдебна власт, отпадането на давността за каквито и да било престъпления е един допълнителен инструмент в ръцете на Прокуратурата, който тя може да използва за оказване на политическо влияние. И след това ще бъде вече много интересно да се наблюдава как Прокуратурата ще използва тази давност, кои точно сделки ще разглежда – всичките ли ще разглежда...

В момента така се поставя въпросът, че всеки един, който е против тази промяна в Конституцията, ще бъде моментално определен като защитник на приватизацията, защитник на статуквото, защитник на задкулисието, което е доста опасно, защото в публична среда, в която се създава усещането, че или подкрепяш тази промяна, или си корумпиран, вече се развързват, пак казвам, ръцете на такива мрежи, включващи политици, прокурори, следователи и какво ли не да оказват натиск и да гонят вещици.


Цялото интервю на Веселина Миланова със Стойчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна