Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Московиси призова за бързо приемане на общата данъчна система за фирмите

| обновено на 14.11.17 в 12:12
Снимка: БГНЕС
Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси призова европейските депутати да приемат общата данъчна система за облагане на фирмите възможно най-бързо. Поводът са поредните разкрития за т.нар. "Досиета от рая".

За да се справим с проблеми като "Досиетата от рая", са ни необходими, освен прозрачност, и уеднаквяване на данъчните правила, заяви Московиси в Европейския парламент в Страсбург:

Именно липсата на общи правила в Европа позволява на предприятията да практикуват това агресивно данъчно планиране. Тази система просперира и е устойчива благодарение на неуспехите на националните власти, както и на различията между тях. Затова призовавам страните-членки да приемат възможно най-бързо европейската данъчна система за облагане на фирмите. Тя ще позволи да се ограничат допълнително изкуствените трансфери на печалбите между страните, което е един от големите ни проблеми. Задължително трябва да се ускорят дискусиите и да се направи дневен ред, за да приключим с приемането на тези правила през 2018 година.


Московиси добави, че очаква списъка на местата, известни като "данъчен рай", да се приеме на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси на 5 декември, в следващите 6 месеца – данъчните правила за посредници, а в рамките на година – единната основа за корпоративния данък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна