Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес започва кампанията за предсрочните парламентарни избори в самообявилата се Севернокипърска турска република

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес започва кампанията за предсрочните парламентарни избори в самообявилата се Севернокипърска турска република, след като т.нар. "парламент" реши в понеделник те да се проведат на 7 януари. На 28 януари в Република Кипър ще гласуват за президент.

Изборите в Република Кипър и признатата само от Турция Севернокипърска турска република протичат на фона на напрежението и отрицателния климат, създаден след провала през юли на преговорите за обединяване на разделения от 43 години остров. Резултатът от тях е много важен за това кога и как може да се възобнови мирният процес.

Предсрочните парламентарни избори в окупираните територии бяха предизвикани след засилващите се обвинения срещу управлящата само от година и половина дясна правителствена коалицияза социално-икономическата криза, корупция и облагодетелстване на свързани с властта, прекомерна икономическа и политическа зависимост от Анкара.

Сегашният дясноцентристки президент на Кипър Никос Анастасиадис издигна преди месец кандидатурата си за втори мандат на изборите на 28 януари и според проведените досега социологически изследвания той води с голяма преднина.

От днес в окупираните територии започват и тържествата по случай т.нар. "Ден на републиката" – 34-тата годишнина от незаконното обявяване на Севернокипърската турска република на 15 ноември 1983 г. Програмата включва много церемонии пред паметници и мемориални места, а кулминацията ѝ с парад и фестивал на републиката е утре.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна