Забавяне на икономическата активността в Китай през октомври

Растежът на индустриалното производство, на продажбите на дребно и на инвестициите главно в недвижими имоти в Китай се забави през октомври по-силно от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е сигнал, че втората по сила икономика в света бележи по-слаб старт на последното тримесечие на годината след изненадващо доброто ѝ представяне през първите девет месеца на 2017-а година.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през октомври с 6,2% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,3% и след повишение с 6,6% месец по-рано. От началото на годината растежът на китайското производство се повиши с 6,7% спрямо същия период на 2016-а година, запазвайки по този начин темпото на растеж, отчетено през първите девет месеца.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през октомври до 10,0% от 10,3% през септември при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,3%, след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – септември, но при осреднена прогноза за повишение с 10,5 на сто.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите десет месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години, потвърждавайки осредните очаквания за повишаване със 7,3% след тяхно нарастване със 7,5% през периода януари - септември. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от декември 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 5,8% през първите десет месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В рамките само на месец октомври растежът на инвестициите в сектора на недвижимите имоти се забави рязко до едва 5,6% на годишна база след повишение с 9,2% през септември, като това представлява най-слабо негово повишение от юли насам. През първите десет месеца на годината инвестициите в недвижими имоти се повишиха със 7,8%, но след техен растеж с 8,1% през периода януари - септември. В същото време новото строителство в Китай се понижава през октомври с цели 4,3% на годишна база след повишение с 1,4% месец по-рано, като за първите десет месеца на годината новото строителство се повиши с 5,6%, но след ръст с 6,8% през деветте месеца до края на септември.

Днешната серия слаби данни потвърждават очакванията на финансовите пазари за забавяне на китайския икономически растеж в края на годината след изненадващо добрата експанзия през първите двете месец, когато БВП на страната нарасна с 6,9 на сто. Този по-слаб растеж е в резултат на продължаващите политики на властите в Пекин за намаляване на високите нива на задлъжнялост на китайския бизнес, тъй като те се опасяват, че по-рисковите кредитни практики, особено в сектора на недвижимите имоти, могат да изложат на опасност втората по сила световна икономика.

Още от категорията
Ангела Меркел и Еманюел Макрон на срещата им в двореца

Меркел и Макрон се договориха за отделен бюджет на еврозоната

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви във вторник, че тя и френският президент Еманюел Макрон са успели да се споразумеят за създаването на отделен бюджет за еврозоната, който да допринесе за инвестициите в единния валутен блок и да насърчи икономическото сближаване между 19-те държави-членки, съобщава агенция Ройтерс. "Отворихме нова..

публикувано на 19.06.18 в 18:30

Европейски компании подписаха предложена от Мария Габриел декларация за по-голямо участие на жените в цифровия сектор

Лидери на водещи европейски компании в областта на цифровите технологии, телекомуникациите и медиите подписаха предложена от българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел декларация за по-голямо участие на  жените в цифровия сектор. Това стана по време на конференцията на високо равнище в Брюксел Digital4Her. На този етап само..

публикувано на 19.06.18 в 17:55

"Дау Джоунс" загуби над 400 пункта след старта на Уолстрийт, заличавайки цялата си печалба за 2018-а

Американските акции се понижават солидно в началото на днешната търговия на Уолстрийт с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай след последните заплахи на Доналд Тръмп , че администрацията на Белия дом обмисля да наложи допълнителни мита върху вноса на китайски стоки за общо до 400 млрд. долара, ако властите в Пекин..

публикувано на 19.06.18 в 17:47

220 милиона евро осигурява за България Норвежкият финансов механизъм по програмата „Иновация Норвегия“

Ресурс от 220 милиона евро осигурява за България Норвежкият финансов механизъм по програмата „Иновация Норвегия“. Тя беше представена днес в Ловеч пред кметове на общини и представители на бизнеса от Северна и Централна България. Ръководителят на управляващия орган на програмата Венцислава Янчовска посочи, че вече се приемат проектни предложения,..

публикувано на 19.06.18 в 17:33

От юли топлоенергията и токът поскъпват с повече от предвиденото

От юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от предвиденото, въпреки че енергийният регулатор намали до 11 на сто скокът на цените на природния газ. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. „Не може природният газ да нараства с 10 процента и той формира 60 до 70 процента от цената на..

обновено на 19.06.18 в 17:00

Ескалиращото търговско напрежение предизвиква бягство на капитали към японски йени и американски долари

Щатският долар и японската йена поскъпват спрямо останалите основни валути по време на търговията във вторник с оглед на страховете от по-нататъшна ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, което предизвиква и нови труболенции на световните капиталови пазари. Повод за тези притеснения дадоха последните заплахи на Доналд Тръмп , че..

публикувано на 19.06.18 в 16:19
Румен Гълъбинов

Р. Гълъбинов: В България все още има нужда от приватизация на определени активи

„Приватизацията погрешно беше спряна. В България все още има нужда от приватизация на определени държавни активи, които не работят добре и не се управляват добре. Един добър пример е БДЖ – там добър вариант би бил приватизация или концесиониране“. Това коментира в предаването „12+3“ икономистът Румен Гълъбинов. В края на май изтече срокът,..

публикувано на 19.06.18 в 15:22