Забавяне на икономическата активността в Китай през октомври

Растежът на индустриалното производство, на продажбите на дребно и на инвестициите главно в недвижими имоти в Китай се забави през октомври по-силно от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е сигнал, че втората по сила икономика в света бележи по-слаб старт на последното тримесечие на годината след изненадващо доброто ѝ представяне през първите девет месеца на 2017-а година.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през октомври с 6,2% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,3% и след повишение с 6,6% месец по-рано. От началото на годината растежът на китайското производство се повиши с 6,7% спрямо същия период на 2016-а година, запазвайки по този начин темпото на растеж, отчетено през първите девет месеца.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през октомври до 10,0% от 10,3% през септември при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,3%, след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – септември, но при осреднена прогноза за повишение с 10,5 на сто.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите десет месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години, потвърждавайки осредните очаквания за повишаване със 7,3% след тяхно нарастване със 7,5% през периода януари - септември. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от декември 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 5,8% през първите десет месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В рамките само на месец октомври растежът на инвестициите в сектора на недвижимите имоти се забави рязко до едва 5,6% на годишна база след повишение с 9,2% през септември, като това представлява най-слабо негово повишение от юли насам. През първите десет месеца на годината инвестициите в недвижими имоти се повишиха със 7,8%, но след техен растеж с 8,1% през периода януари - септември. В същото време новото строителство в Китай се понижава през октомври с цели 4,3% на годишна база след повишение с 1,4% месец по-рано, като за първите десет месеца на годината новото строителство се повиши с 5,6%, но след ръст с 6,8% през деветте месеца до края на септември.

Днешната серия слаби данни потвърждават очакванията на финансовите пазари за забавяне на китайския икономически растеж в края на годината след изненадващо добрата експанзия през първите двете месец, когато БВП на страната нарасна с 6,9 на сто. Този по-слаб растеж е в резултат на продължаващите политики на властите в Пекин за намаляване на високите нива на задлъжнялост на китайския бизнес, тъй като те се опасяват, че по-рисковите кредитни практики, особено в сектора на недвижимите имоти, могат да изложат на опасност втората по сила световна икономика.

Още от категорията

Понижение на европейските акции след по-слаби от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната

В сряда европейските фондови борси се оцветиха в червено, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт. Инвеститорите бяха изненадани и от малко по-слаби от очакваното данни на агенция Markit за промишлената и активността в сферата на услугите на Франция, Германия и в цялата еврозона през февруари. И трите основни американски фондови..

публикувано на 21.02.18 в 14:15

КЕВР ще опита да задържи цените на тока и парното за бита непроменени до 30 юни

Енергийният регулатор ще направи всичко възможно цените на тока и парното за бита да не се променят до 30-и юни. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов . Той очаква поевтиняване на природния газ от 1-ви април, но конкретни разчети ще се правят, след като държавният доставчик "Булгаргаз" внесе своето..

публикувано на 21.02.18 в 14:14

Подготвените промени в Закона за енергетиката вече влияят на цените на тока за индустрията според работодатели

Подготвените промени в Закона за енергетиката вече са повлияли на цените на тока за индустрията. Това обявиха работодатели след поредната среща при премиера Бойко Борисов във връзка с либерализацията на пазара на тока. Промените, които бизнесът поиска, ще са готови до края на следващата седмица, но готовността за протест в края на месеца остава. Сто..

публикувано на 21.02.18 в 14:08

ЕК глоби за общо 546 млн. евро редица компании заради антиконкурентно поведение

Европейската комисия (ЕК) наложи глоби за общо 546 млн. евро на компании от областта на корабоплаването и на доставчици на автомобилни части заради тяхно антиконкурентно поведение, съобщава агенция Ройтерс. В ролята си на надзорен орган по конкуренция на Европейския съюз, ЕК заяви, че е наложила глоби на корабоплавателните компании CSAV, K-Line,..

публикувано на 21.02.18 в 13:08

Изненадващо нарастване на британската безработица в края на 2017 година

През последното тримесечие на 2017-а година британската безработица се повиши изненадващо за пръв път от близо две години насам въпреки поредно увеличаване на заетостта, показват данни на официалната британска статистика ONS. Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за периода октомври - декември 2017-а..

публикувано на 21.02.18 в 12:38

Отстъпление на икономическата експанзия в еврозоната през февруари от 12-годишния януарски връх

Икономическата активност в еврозоната продължава да се разраства с добро темпо през февруари, макар и отстъпвайки от 12-годишния връх, достигнат през януари, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри. Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през февруари до..

публикувано на 21.02.18 в 11:48

Над 60 депутати консерватори настояват пред Мей за пълна автономия на Великобритания след Брекзит

Повече от 60 депутати от Консервативната партия на министър-председателя Тереза Мей подписаха писмо, в което настояват тя да осигури Брекзит, който да гарантира пълна регулаторна автономия на Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз в края на март 2019-а година, предаде Би Би Си. Тереза Май, чието правителство и партия изглеждат..

публикувано на 21.02.18 в 10:53