Забавяне на икономическата активността в Китай през октомври

Растежът на индустриалното производство, на продажбите на дребно и на инвестициите главно в недвижими имоти в Китай се забави през октомври по-силно от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е сигнал, че втората по сила икономика в света бележи по-слаб старт на последното тримесечие на годината след изненадващо доброто ѝ представяне през първите девет месеца на 2017-а година.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през октомври с 6,2% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,3% и след повишение с 6,6% месец по-рано. От началото на годината растежът на китайското производство се повиши с 6,7% спрямо същия период на 2016-а година, запазвайки по този начин темпото на растеж, отчетено през първите девет месеца.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през октомври до 10,0% от 10,3% през септември при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,3%, след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – септември, но при осреднена прогноза за повишение с 10,5 на сто.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите десет месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години, потвърждавайки осредните очаквания за повишаване със 7,3% след тяхно нарастване със 7,5% през периода януари - септември. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от декември 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 5,8% през първите десет месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В рамките само на месец октомври растежът на инвестициите в сектора на недвижимите имоти се забави рязко до едва 5,6% на годишна база след повишение с 9,2% през септември, като това представлява най-слабо негово повишение от юли насам. През първите десет месеца на годината инвестициите в недвижими имоти се повишиха със 7,8%, но след техен растеж с 8,1% през периода януари - септември. В същото време новото строителство в Китай се понижава през октомври с цели 4,3% на годишна база след повишение с 1,4% месец по-рано, като за първите десет месеца на годината новото строителство се повиши с 5,6%, но след ръст с 6,8% през деветте месеца до края на септември.

Днешната серия слаби данни потвърждават очакванията на финансовите пазари за забавяне на китайския икономически растеж в края на годината след изненадващо добрата експанзия през първите двете месец, когато БВП на страната нарасна с 6,9 на сто. Този по-слаб растеж е в резултат на продължаващите политики на властите в Пекин за намаляване на високите нива на задлъжнялост на китайския бизнес, тъй като те се опасяват, че по-рисковите кредитни практики, особено в сектора на недвижимите имоти, могат да изложат на опасност втората по сила световна икономика.

Още от категорията

Започва поредното изложение "Доверете се на българското"

Започва поредното изложение "Доверете се на българското". Форумът отново ще представи българската лека промишленост с текстил, храни, козметика, аксесоар, бижута, сувенири и стоки за бита. 70 процента от участниците в изложението са малки фирми. По традиция събитието събира заедно производители, търговци и потребители, като предоставя възможности за..

публикувано на 10.12.18 в 08:26
Преговорите в Буенос Айрес на американската и китайска делегации, водени от президентите Доналд Тръмп (вдясно) и Си Цзинпин (вляво).

Експерти опровергават Тръмп за „грандиозния успех“ в търговските преговори с Китай

Китай се надява на отсрочка по търговските преговори със Съединените щати след изтичането на 90-дневното „примирие“, заяви пред БНР проф. Стив Цанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания. Експертът е категоричен, че преговорите между Вашингтон и Пекин за спиране на търговската война не могат..

обновено на 08.12.18 в 16:24

Юлиян Попов: Енергийната икономика се преобърна, затова са трудни правилата срещу замърсяването

Правителствата са част от проблема, но и част от решението, но те сами не могат да решат проблема със замърсяването от въгледобивната индустрия, защото става дума за много сериозни икономически механизми, които движат енергетиката в определени посоки. Това каза Юлиян Попов – политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската..

обновено на 08.12.18 в 13:09

Експерти спорят ще поскъпне ли петролът след решението на Катар да напусне ОПЕК

„ОПЕК е мъртъв, да живее ОПЕК+“ - ако не си спомняте това заглавие на списание „Форбс“ от юни тази година, сега двудневната среща на петролния картел и неговите съюзници във Виена ни дава чудесен повод да си го припомним. Катар обяви, че напуска Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) няколко дни преди ключовото заседание, на..

публикувано на 08.12.18 в 11:26

Абхишек Кумар: Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел

Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел, независимо от мерките, договорени на заседанието на Организацията ОПЕК и съюзниците й. Това прогнозира пред "Хоризонт   Абхишек Кумар - старши анализатор в Interfax Global Energy. По думите му - каквито и мерки да вземат производителите за задържането на по-висока цена, търсенето ще я..

публикувано на 08.12.18 в 09:23
Руският енергиен министър, петролният министър на ОАЕ и председателят на ОПЕК на срещата ОПЕК +

Ръст на петролните цени с 5%, след като ОПЕК и Русия се договориха да намалят добивите с 1,2 млн. барела на ден

Петролът поскъпна с близо 5%, след като страните-членки на ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, успяха да се споразумеят за намаляване на добивите на черното злато с 1,2 млн. барела на ден, съобщава Ройтерс. Спорният въпрос по време на продължилите близо пет часа преговори беше дали Иран трябва да бъде изключен от споразумението, както..

публикувано на 07.12.18 в 16:45

Забавяне на растежа на заетостта в САЩ, но при силен ръст на заплатите и рекордно ниска безработица

Растежът на заетостта в САЩ се забави през ноември по-силно от очакваното, но нивото на безработица стабилизира в 49-годишното септемврийското дъно, а заплатите се повишиха за втори пореден месец с най-силно темпо от близо десет години насам, което е поредно доказателство, че пазарът на труда във водещата световна икономика остава доста силен...

публикувано на 07.12.18 в 16:14