Забавяне на икономическата активността в Китай през октомври

Растежът на индустриалното производство, на продажбите на дребно и на инвестициите главно в недвижими имоти в Китай се забави през октомври по-силно от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е сигнал, че втората по сила икономика в света бележи по-слаб старт на последното тримесечие на годината след изненадващо доброто ѝ представяне през първите девет месеца на 2017-а година.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през октомври с 6,2% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,3% и след повишение с 6,6% месец по-рано. От началото на годината растежът на китайското производство се повиши с 6,7% спрямо същия период на 2016-а година, запазвайки по този начин темпото на растеж, отчетено през първите девет месеца.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през октомври до 10,0% от 10,3% през септември при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,3%, след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – септември, но при осреднена прогноза за повишение с 10,5 на сто.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите десет месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години, потвърждавайки осредните очаквания за повишаване със 7,3% след тяхно нарастване със 7,5% през периода януари - септември. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от декември 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 5,8% през първите десет месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В рамките само на месец октомври растежът на инвестициите в сектора на недвижимите имоти се забави рязко до едва 5,6% на годишна база след повишение с 9,2% през септември, като това представлява най-слабо негово повишение от юли насам. През първите десет месеца на годината инвестициите в недвижими имоти се повишиха със 7,8%, но след техен растеж с 8,1% през периода януари - септември. В същото време новото строителство в Китай се понижава през октомври с цели 4,3% на годишна база след повишение с 1,4% месец по-рано, като за първите десет месеца на годината новото строителство се повиши с 5,6%, но след ръст с 6,8% през деветте месеца до края на септември.

Днешната серия слаби данни потвърждават очакванията на финансовите пазари за забавяне на китайския икономически растеж в края на годината след изненадващо добрата експанзия през първите двете месец, когато БВП на страната нарасна с 6,9 на сто. Този по-слаб растеж е в резултат на продължаващите политики на властите в Пекин за намаляване на високите нива на задлъжнялост на китайския бизнес, тъй като те се опасяват, че по-рисковите кредитни практики, особено в сектора на недвижимите имоти, могат да изложат на опасност втората по сила световна икономика.

Още от категорията
Валентин Златев

Българската петролна и газова асоциация ще сезира КЗК за нелоялни практики на фирмите на Марешки

Представители на Българската петролна и газова асоциация ще сезират Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики на фирмите за горива на лидера на "Воля" Веселин Марешки . Това каза генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев , след като беше разпитан в Спецзвеното за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура заради..

обновено на 21.11.17 в 19:07

Десислава Николова: Има реален ръст на заплатите с 8 процента

Според Института за пазарна икономика през 2018-а година притокът на средства по европрограмите ще даде още тласък на икономиката ни, но пък сме с най-лошите показатели в ЕС по отношение недостига на кадри. Пазарът на труда в момента е в оживление. Заплатите растат с над 10 процента, а инфлацията е 2 процента , отбеляза в предаването "Нещо..

публикувано на 21.11.17 в 16:50

Поскъпва нощното каране на Витоша, подготовката на съоръженията - по график

В момента на Витоша не работи нито един лифт, потвърди пред Радио София Радослав Пеев от "Витоша ски". Текущите ремонти обаче се извършват по график, за да може всички съоръжения в експлоатация да бъдат пуснати в началото на сезона. Очаква се след като премине предстоящата топла вълна, да започне изкуственото заснежаване на писта "Витошко лале"...

публикувано на 21.11.17 в 16:48

Държавата ще отпусне средства за финансиране на проекти за сектора "Води"

Държавата ще отпусне средства за финансиране на проектите за сектора "Води" в административните области, в които Дружествата за водоснабдяване и канализация не постигнат съгласие за обединение в едно сдружение. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова . Ще търсим други варианти за финансиране на приоритетни обекти,..

публикувано на 21.11.17 в 16:37

Подем на европейските борси за втора поредна сесия въпреки политическата криза в Германия

Европейските акции поскъпват за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата, като инвеститорите игнорират една от най-големите политически кризи в Германия от Втората световна война насам и продължават да акцентират върху солидното представяне на икономиката в Европа и в световен план. Повод за този оптимизъм дава и вчерашната..

публикувано на 21.11.17 в 15:15

Ръст на приходите от хазарт в бюджета

  25% ръст на приходите в държавния бюджет от игралната индустрия е отбелязан за последната година. Данъчните приходи, събрани от хазарт, са 177 000 000 лева. Равносметката беше направена по време на Десетата юбилейна годишна конференция на сектора за източна Европа, чийто домакин е София. Повече информация по темата чуйте в репортажа на..

публикувано на 21.11.17 в 14:28

Ограничаване на испанския търговски дефицит през септември

Търговският дефицит на Испания се сви през септември спрямо година по-рано, тъй като износът отчете по-силен растеж, отколкото вноса, показват предварителни данни на испанското Министерство на търговията. Нетната търговия през септември излезе на дефицит от 2,14 млрд. евро спрямо негативен търговски баланс за 2,23 млрд. евро точно преди година (през..

публикувано на 21.11.17 в 13:35