Забавяне на икономическата активността в Китай през октомври

Растежът на индустриалното производство, на продажбите на дребно и на инвестициите главно в недвижими имоти в Китай се забави през октомври по-силно от очакваното, показват данни на Националното статистическо бюро. Това е сигнал, че втората по сила икономика в света бележи по-слаб старт на последното тримесечие на годината след изненадващо доброто ѝ представяне през първите девет месеца на 2017-а година.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през октомври с 6,2% на годишна база при очаквания за нарастване с 6,3% и след повишение с 6,6% месец по-рано. От началото на годината растежът на китайското производство се повиши с 6,7% спрямо същия период на 2016-а година, запазвайки по този начин темпото на растеж, отчетено през първите девет месеца.

Продажбите на дребно, подобно на индустриалното производство, също отчитат забавяне на темпото на растеж през октомври до 10,0% от 10,3% през септември при очаквания за повишение с 10,5%, докато търговията на дребно от началото на годината се увеличи с 10,3%, след аналогичен растеж, отчетен през периода януари – септември, но при осреднена прогноза за повишение с 10,5 на сто.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции през първите десет месеца на годината отбелязаха най-слаб растеж от 18 години, потвърждавайки осредните очаквания за повишаване със 7,3% след тяхно нарастване със 7,5% през периода януари - септември. Трябва да се има предвид, че дълготрайните бизнес инвестиции представляват един от ключовите двигатели за китайския икономически растеж, като тяхното повишаване от началото на годината е най-слабото от декември 1999-а година насам.

Растежът на инвестициите в частния сектор се забави рязко до 5,8% през първите десет месеца на годината, като именно те формират около 60% от общите инвестиции в Китай. В рамките само на месец октомври растежът на инвестициите в сектора на недвижимите имоти се забави рязко до едва 5,6% на годишна база след повишение с 9,2% през септември, като това представлява най-слабо негово повишение от юли насам. През първите десет месеца на годината инвестициите в недвижими имоти се повишиха със 7,8%, но след техен растеж с 8,1% през периода януари - септември. В същото време новото строителство в Китай се понижава през октомври с цели 4,3% на годишна база след повишение с 1,4% месец по-рано, като за първите десет месеца на годината новото строителство се повиши с 5,6%, но след ръст с 6,8% през деветте месеца до края на септември.

Днешната серия слаби данни потвърждават очакванията на финансовите пазари за забавяне на китайския икономически растеж в края на годината след изненадващо добрата експанзия през първите двете месец, когато БВП на страната нарасна с 6,9 на сто. Този по-слаб растеж е в резултат на продължаващите политики на властите в Пекин за намаляване на високите нива на задлъжнялост на китайския бизнес, тъй като те се опасяват, че по-рисковите кредитни практики, особено в сектора на недвижимите имоти, могат да изложат на опасност втората по сила световна икономика.

Още от категорията
Унищожени контрабандни цигари

Компаниите представят резултатите от ново проучване за нивата на незаконната търговия с цигари

Резултатите от новото проучване за нивата на незаконната търговия с цигари ще бъдат представени от компаниите - производителки и вносителки на тютюневи изделия. Изследването е  направено с анализ на изхвърлени опаковки от цигари.  През първото тримесечие на годината нивото на контрабандата беше 5,8 на сто, а вчера , на среща с Американската търговска..

публикувано на 19.09.18 в 07:48

ЕК започна разследване за тайно споразумение между няколко автомобилни гиганта

Европейската комисия започна разследване за тайно споразумение между няколко автомобилни гиганта, чрез което да се избегне конкуренцията между тях за развитие на по-чисти технологии за автомобилите, съобщи говорителят на ЕК Рикардо Педросо: “Комисията започва разследване, за да установи дали така нареченият "Кръг на петте" – БМВ, "Даймлер",..

публикувано на 18.09.18 в 17:35

Проф. Духомир Минев и Мика Зайкова за политиката по доходите и перспективите

"Деформацията в политиките, деформациите в законовата рамка, във функционирането на институциите, трябва да бъдат рязко ограничени, за да може страната да тръгне и да излезе от това състояние." Това каза в предаването "Нещо повече" п роф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа. " Питаме се дали тази стратегия за повишаване на доходите е..

публикувано на 18.09.18 в 17:17

Китай отговоря на САЩ с мита за американски стоки на стойност 60 млрд. долара

Властите в Пекин обявиха, че от полунощ на 24-ти септември въвеждат мита за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара в отговор на митата, които САЩ ще наложат на същата дата върху китайски внос за 200 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че в процентно отношение китайските налози за 60 млрд. долара ще обхванат почти..

публикувано на 18.09.18 в 16:43

Бизнесът предлага промени в Закона за храните срещу двойния стандарт

Публичен регистър на сертификатите, които съпровождат храните, изискване за задължителна документация към продуктите и контрол от страна на Агенцията по храните. Това предвиждат промени в Закона за храните, които бизнесът предлага, за да се избегне двойният стандарт на българския пазар. Европейската комисия определя двойният стандарт при..

публикувано на 18.09.18 в 16:36

Специален инвестиционен фонд договориха държавите от инициативата "Три морета"

Създаването на специален инвестиционен фонд беше договорено на днешната среща в рамките на инициативата "Три морета" в Букурещ. Идеята е в този фонд да се събират средства за общи регионални проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите. Създава се и мрежа между търговско-промишлените палати на 12-те държави от Централна и Източна..

обновено на 18.09.18 в 14:05

Ръст на петролните фючърси, след като Саудитска Арабия заяви, че предпочита цени над 80 $ за барел

Петролните фючърси поскъпнаха само в рамките на минути с около 1,5%, след като Саудитска Арабия сигнализира, че би желала да види цени на петрола сорт брент над 80 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишават с 1,36% към 69,83 долара за барел, доближавайки психологическата бариера от 70..

публикувано на 18.09.18 в 13:46