Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три вечери джаз край Дунава

БНР Новини
Борис Петров на сцената на „Джаз фест Русе“
Снимка: Ruse Jazz Fest

След броени дни в рамките на три вечери Русе ще бъде домакин на четиридесет и второто издание на „Джаз фест Русе“. Това е най-старият български джаз форум, създаден от Петър Петров-Парчето през 1978 г. След неговата кончина през 2013-а традицията е продължена от сина му, саксофониста Борис Петров. Какво могат да чуят джаз меломаните от 16 до 18 ноември:



Първо ще споделя за Ангел Заберски квинтет, с чиято програма започва фестивалът тази година – разказва Борис. Аз работя с него от 25-30 години и много добре съм запознат с таланта му като композитор. Той предимно пише за биг бенд като формат, но разбира се, по-камерните състави също са сред приоритетите му. В случая е в квинтет, заедно с Михаил Йосифовтромпет, Стоян Янкулов – ударни, Борис Таслев – контрабас и с мен. Публиката ще чуе негова обработка на арията Nessun dorma (Никой да не спи) от операта Турандотна Пучини. В друга пиеса „Сладка чубрица“, Ангел е вплел фолклор с джаз, „Хип хоп реге“ пък е в коренно различен стил пиеса. Така че програмата на Ангел Заберски квинтет, с която откриваме „Джаз фест Русе“, е много пъстра.

Ангел Заберски
Постарал съм се стилистично да структурирам вечерите на музикалното събитие. Още един квинтет ще чуем на 16 ноември – „Хоризонти“, съвместен френско-български проект, представен от цугтромбониста Георги Корназов. Той живее и работи във Франция повече от 25 години и сега гостува в Русе с френски музиканти – Жофроа Тамизие – тромпет, Маню Коджиа – китара, Марк Бюронфос – контрабас и Кристоф Марге – ударни. Георги Корназов е солирал с биг бенда на БНР, а вече се превръща и в един от най-изявените джаз композитори.

Френската линия с българско участие ще продължи и през втората фестивална вечер с участието на певицата Маги Алексиева-May (Мей), която ще гостува с французите Жан-Шарл Батистела – пиано, Тома Кордоли – бас и Александър Готие – ударни. А преди тях на сцената в „Доходното здание“ ще се качат музикантите от „Фънкалеро“, родна фънк формация, създадена от пианиста Васил Спасов и, за щастие на феновете, възобновила своята концертна дейност. В нея свирят Димитър Льолев – саксофон, Мирослав Иванов – китара, Радослав Славчев – бас и Георги Барков – барабани.

„Фънкалеро“


Чест гост на нашия джаз фестивал – продължава Борис Петров е диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев. Той ще свири със своята отворена формация 3UP, но в случая е квартет и ще бъде 4 UP, в състав Росен Захариев-Роко – тромпет, Михаил Иванов – контрабас и Атанас Попов – барабани. Мишо е млад музикант, много талантлив басист, който живее и работи от няколко години в Италия.Сега за първи път ще участва на русенския джаз фестивал.

Антони Дончев
Събитието ще завърши с испанския състав Patax, който ще покаже огнени фламенко ритми, смесени с джаз и поднесени в компанията на танцьорка. Публиката може да очаква много силни емоции, типични за испанската култура.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!