Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Огнян Герджиков: Изпуснахме влака на възмездието за сделките на прехода

Снимка: БГНЕС

Проф. Огнян Герджиков коментира в "12+3" предложенията за законови промени за отпадане на давността за ревизия на сделките на прехода.

Ако не бях юрист, щях да приветствам това, но познанията ми в правото не ми позволяват да съм толкова възторжен. Ние сме правова държава и сме в ЕС, напомни проф. Герджиков.

Ако тогава са били сключвани сделки, които са нарушавали закона, те могат да бъдат обявени за нищожни. Но в този случай със задна дата не можем да отменяме давност. Не можем да направим със задна дата нещо, което е трябвало да направим тогава. 

Преди година и половина КС отмени идеята да се преследват без давност престъпленията, извършени от комунизма. Същото решение би било взето и по отношение на предлаганите промени сега, отбеляза проф. Герджиков.

Той коментира предложенията като великолепен популистки ход.

Защо не е правено това преди 10-15 години? Това изглежда добър политически ход. Би могло да се мисли за промяна, но не можем да си позволим да нарушаваме основни правила на правната система.

Винаги съм бил далеч от приватизацията. От личен опит не мога да кажа нищо. Но вече е изпуснат влакът, за да има възмедздие. Времето е неумолим фактор, който действа във всичко, обобщи проф. Герджиков.

На въпрос за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС проф. Герджиков отбеляза, че не е добре в такъв момент да има напрежение. За 6 месеца може опозицията леко да се сниши и да не атакува токлова управляващите.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Огнян Герджиков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!