Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги в Борисовата градина, остава в ареста

| обновено на 14.11.17 в 18:32
Снимка: БГНЕС

20-годишният Йоан Матев, който от вчера е подсъдим за убийството на ученика Георги Игнатов в столичната Борисова градина, остава в ареста. Преди седмица Софийският градски съд го пусна от ареста срещу подписка, но Софийският апелативен съд отмени решението с мотива, че може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Двете инстанции заеха полюсни позиции колко дълго може да бъде под стража Йоан, който към момента на извършване на престъплението на 2 юни 2015 година е бил непълнолетен. Според Градския съд - максимум 8 месеца, според Апелативния, а това е тезата и на прокуратурата, двойно повече. 


Оказа се, че двете съдебни инстанции  четат по различен начин законовата разпоредба, която обвързва размера на наказанието с престоя зад решетките. Така вероятността Йоан Матев да излезе на свобода просъществува само седем дни, но пък активизира прокуратурата да внесе по спешност обвинителния акт срещу него. Матев отива на съд за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за Георги начин. 

Апелитивният съд видя и достатъчно данни за това, за разлика от адвоката му Стоянка Маркова, която оспорва доказателствата и смята, че прокуратурата игнорира следи, водещи към други извършители.

Според нея, прокуратурата работи тенденциозно и с помощта на медиите:

С нагнетяване на общественото мнение. Фактът, че не съобщавате, че това е ДНК кръв на две лица от женски пол, и че няма воля от прокуратурата да се установи, е пагубно за българската прокуратура и за разследването. 

Може ли да ми съдействате, господин председател, да излезна. Имам граждански арест от медиите. 


С тези думи тя отказа да коментира пред журналисти отменената свобода на клиента си.
От вчера делото за убийството в Борисовата градина е в СГС. Първият избран на случайния принцип съдия-докладчик - Андрей Ангелов си направи отвод, защото е задържал под стража по време на досъдебното производство Йоан Матев. Утре ще е ясно името на магистрата, който ще решава по съществото  виновен или не е той за убийството на Георги Игнатов.


Още по темата чуйте в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна