Подобряване на инвеститорското доверие в икономиката на Германия през ноември до 6-месечен връх

Ахим Вамбах от института Zew
ЕПА/БГНЕС

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната се подобри през ноември за трети пореден месец, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, което предполага, че пазарните участници очакват водещата икономика в Европа да запази солидния си възходящ импулс и през следващите месеци.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна през ноември до 18,7 пункта от 17,6 пункта през октомври. Въпреки че не бяха оправдани осредните очаквания на финансовите пазари за още по-силен ръст на индекса към ниво около 20 пункта, това представлява негово най-високо ниво от месец май насам, когато индексът беше на ниво от 20,6 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се подобри рязко до 88,8 пункта от 87,0 пункта през октомври и при очаквания за по-скромно повишение до 88,0 пункта, достигайки най-високо ниво от юли 2011-а година.

"Перспективите за икономиката на Германия остават обнадеждаващо позитивни. Като цяло високите нива на растеж в Европа през третото тримесечие подкрепят по-нататъшния подем в Германия и повишават очакванията за следващите шест месеца", посочи президентът на института Zew – Ахим Вамбах. "Този благоприятен икономически климат трябва да се използва за създаване на по-силна и по-стабилна основа за бъдещ растеж", добави Вамбах.

Икономическите перспективи в цялата еврозона също бележат рязко подобрение, като съответният Zew индекс нарасна през ноември с цели 4,2 пункта до 30,9 пункта, докато индексът, измерващ текущите условия в региона, нарасна с цели 11,3 пункта до 47,8 пункта.

Още от категорията
Валентин Златев

Българската петролна и газова асоциация ще сезира КЗК за нелоялни практики на фирмите на Марешки

Представители на Българската петролна и газова асоциация ще сезират Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики на фирмите за горива на лидера на "Воля" Веселин Марешки . Това каза генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев , след като беше разпитан в Спецзвеното за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура заради..

обновено на 21.11.17 в 19:07

Десислава Николова: Има реален ръст на заплатите с 8 процента

Според Института за пазарна икономика през 2018-а година притокът на средства по европрограмите ще даде още тласък на икономиката ни, но пък сме с най-лошите показатели в ЕС по отношение недостига на кадри. Пазарът на труда в момента е в оживление. Заплатите растат с над 10 процента, а инфлацията е 2 процента , отбеляза в предаването "Нещо..

публикувано на 21.11.17 в 16:50

Поскъпва нощното каране на Витоша, подготовката на съоръженията - по график

В момента на Витоша не работи нито един лифт, потвърди пред Радио София Радослав Пеев от "Витоша ски". Текущите ремонти обаче се извършват по график, за да може всички съоръжения в експлоатация да бъдат пуснати в началото на сезона. Очаква се след като премине предстоящата топла вълна, да започне изкуственото заснежаване на писта "Витошко лале"...

публикувано на 21.11.17 в 16:48

Държавата ще отпусне средства за финансиране на проекти за сектора "Води"

Държавата ще отпусне средства за финансиране на проектите за сектора "Води" в административните области, в които Дружествата за водоснабдяване и канализация не постигнат съгласие за обединение в едно сдружение. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова . Ще търсим други варианти за финансиране на приоритетни обекти,..

публикувано на 21.11.17 в 16:37

Подем на европейските борси за втора поредна сесия въпреки политическата криза в Германия

Европейските акции поскъпват за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата, като инвеститорите игнорират една от най-големите политически кризи в Германия от Втората световна война насам и продължават да акцентират върху солидното представяне на икономиката в Европа и в световен план. Повод за този оптимизъм дава и вчерашната..

публикувано на 21.11.17 в 15:15

Ръст на приходите от хазарт в бюджета

  25% ръст на приходите в държавния бюджет от игралната индустрия е отбелязан за последната година. Данъчните приходи, събрани от хазарт, са 177 000 000 лева. Равносметката беше направена по време на Десетата юбилейна годишна конференция на сектора за източна Европа, чийто домакин е София. Повече информация по темата чуйте в репортажа на..

публикувано на 21.11.17 в 14:28

Ограничаване на испанския търговски дефицит през септември

Търговският дефицит на Испания се сви през септември спрямо година по-рано, тъй като износът отчете по-силен растеж, отколкото вноса, показват предварителни данни на испанското Министерство на търговията. Нетната търговия през септември излезе на дефицит от 2,14 млрд. евро спрямо негативен търговски баланс за 2,23 млрд. евро точно преди година (през..

публикувано на 21.11.17 в 13:35