Насилие или възможност е започването на училище за 2-годишните

Снимка: pixabay
По повод започващата днес Седмица на френските училища по света в ефира на "Хоризонт до обед" гостува директорът на френския лицей "Виктор Юго" в София Паскал Муро. Като съобщи, че френските задгранични училища са около 500 в целия свят, той обясни принципите на работа на тези учебни заведения:

Те са организирани от правителствена агенция, която работи в сътрудничество от една страна с Министерството на външните работи и от друга - с френското Министерство на просветата. Съществуват различни типове училища, като някои са частни, основани от сдружение на родителите на учениците. Тези училища подписват споразумение с Франция и това им позволява чрез френската държава да получават субсидии под формата на изпращане на преподаватели или на други средства за тяхното функциониране. Част от персонала на тези училища получава заплати директно от френската държава, а не от сдруженията, които управляват финансово тези учебни заведения. Съществуват обаче и учебни заведения - френски, които са на пряко управление, тоест директно ги управлява тази държавна агенция, а не сдружение на родителите на децата. Това са публични учебни заведения на Франция, които обаче работят зад граница.


Паскал Муро коментира и анонсираното предучилищно обучение на деца от 2-годишна възраст:

Действително тази седмица лицей "Виктор Юго" участва в едно събитие, организирано от френската агенция, което се нарича Седмица на предучилищното образование. По време на тази седмица всички френски учебни заведения в света - всеки ден по различна тематика, ще покажат спецификата на френската учебна система. Днес - във вторник, темата е именно предучилищното образование, което е една специфика на френското училище, защото във Франция тя е част от учебния процес - едно ранно обучение, което е характерно за френските учебни заведения. И от септември 2017 в лицей "Виктор Юго" открихме един клас, който наричаме "най-малкият клас", в който се приемат ученици, навършили 2-годишна възраст. Може би това не би предизвикало изненада, ако имаме предвид, че това е част от училището, но може би трябва по-скоро да променим съдържанието на термина "училищни занимания".

Френският модел за обучение на двегодишните включва и чужд език и тъй като ученето от най-ранна детска възраст винаги е предизвиквало разнопосочни мнения сред родителите, репортерът на "Хоризонт" Виолета Ашикова подготви репортаж, чрез който се опита да отговори на въпроса:

Необходимо ли е двегодишни деца да се стимулират активно да учат, или трябва да се оставят да изживеят едно безгрижно детство.


Репортажа и повече по темата за образователната система във Франция може да чуете от звуковия файл. 
Още от категорията
Риана

Риана стана посланик на Барбадос за туризма и инвестициите

Премиерът на Барбадос обяви родената в страната певица Риана за посланик в сферата на туризма, инвестициите и образованието. В изявление Риана заяви, че е много горда и развълнувана от поверената й отговорност и че всеки жител на острова трябва да подпомогне усилията на властите.  Певицата, която е израснала в проблемно семейство в Барбадос, достига..

публикувано на 22.09.18 в 02:14
Манюел Валс

Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона

Бившият френски премиер Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона, който е негов роден град, съобщава "Либерасион". В момента той е депутат във френския парламент.  Манюел Валс многократно се е изказвал срещу сепаратизма, в подкрепа на обединена Испания и по-нататъшната европейска интеграция. През последните месеци той често пътува..

публикувано на 22.09.18 в 02:12

Абу Даби е най-сигурният град в света, сочи класация

Най-сигурният град в света е Абу Даби, сочи проучване на  интернет сайта "Numbeo".  В столицата на ОАЕ индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха. В първата десетка са още  Базел,  Сингапур, Квебек, Осака, Токио и Берлин. София е на 167 позиция от общо 345 града и е с индекс 44 на сто.  В класацията..

публикувано на 22.09.18 в 02:08

Курсанти и военни лекари положиха клетва на ритуал във Военноморското учиилище

21 курсанти във военноморските сили и 20 военни лекари положиха военна клетва на тържествен ритуал във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков от Варна. След това той разказа защо е избрал това поприще: "Избрах Военноморското училище, защото съм учил в..

публикувано на 22.09.18 в 01:52

Предлагат 150 работни места за младежи в района на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол

150 места за безработни младежи обявиха на поредната трудова борса работодатели от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Според данни на бюрото по труда, безработните младежи в трите общини  до 29-годишна възраст са 265.  Обявените места са в сферата на търговията, шивашкото производство, сметосъбирането. Търсят се още счетоводители, куриери, общи..

публикувано на 22.09.18 в 01:44

Задържаха иманяр на "Петолъчката"

Иманяр от Котел е бил задържан на пътен възел "Петолъчката" при съвместна специализирана операция на Главна дирекция "Национална полиция" и сливенските криминалисти. Операцията по задържането му е била под надзора на Окръжна прокуратура Сливен.  Мъжът е бил задържан на "Петолъчката", след като е слязъл от идващ от Котел микробус. При задържането..

публикувано на 22.09.18 в 01:35

Съдиите в Сандански не искат да гледат делата и мерките на нападателите от Роженския манастир

Делата и мерките на задържаните за нападението над свещеник и опита за обир в Роженския манастир ще се гледат от Районен съд - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.  Всички съдии от Районен съд - Сандански са си направили самоотвод по делото, на което трябваше да се гледат мерките на задържаните, заради това, че са работили..

публикувано на 22.09.18 в 01:26