Насилие или възможност е започването на училище за 2-годишните

Снимка: pixabay
По повод започващата днес Седмица на френските училища по света в ефира на "Хоризонт до обед" гостува директорът на френския лицей "Виктор Юго" в София Паскал Муро. Като съобщи, че френските задгранични училища са около 500 в целия свят, той обясни принципите на работа на тези учебни заведения:

Те са организирани от правителствена агенция, която работи в сътрудничество от една страна с Министерството на външните работи и от друга - с френското Министерство на просветата. Съществуват различни типове училища, като някои са частни, основани от сдружение на родителите на учениците. Тези училища подписват споразумение с Франция и това им позволява чрез френската държава да получават субсидии под формата на изпращане на преподаватели или на други средства за тяхното функциониране. Част от персонала на тези училища получава заплати директно от френската държава, а не от сдруженията, които управляват финансово тези учебни заведения. Съществуват обаче и учебни заведения - френски, които са на пряко управление, тоест директно ги управлява тази държавна агенция, а не сдружение на родителите на децата. Това са публични учебни заведения на Франция, които обаче работят зад граница.


Паскал Муро коментира и анонсираното предучилищно обучение на деца от 2-годишна възраст:

Действително тази седмица лицей "Виктор Юго" участва в едно събитие, организирано от френската агенция, което се нарича Седмица на предучилищното образование. По време на тази седмица всички френски учебни заведения в света - всеки ден по различна тематика, ще покажат спецификата на френската учебна система. Днес - във вторник, темата е именно предучилищното образование, което е една специфика на френското училище, защото във Франция тя е част от учебния процес - едно ранно обучение, което е характерно за френските учебни заведения. И от септември 2017 в лицей "Виктор Юго" открихме един клас, който наричаме "най-малкият клас", в който се приемат ученици, навършили 2-годишна възраст. Може би това не би предизвикало изненада, ако имаме предвид, че това е част от училището, но може би трябва по-скоро да променим съдържанието на термина "училищни занимания".

Френският модел за обучение на двегодишните включва и чужд език и тъй като ученето от най-ранна детска възраст винаги е предизвиквало разнопосочни мнения сред родителите, репортерът на "Хоризонт" Виолета Ашикова подготви репортаж, чрез който се опита да отговори на въпроса:

Необходимо ли е двегодишни деца да се стимулират активно да учат, или трябва да се оставят да изживеят едно безгрижно детство.


Репортажа и повече по темата за образователната система във Франция може да чуете от звуковия файл. 
Още от категорията

В Ню Йорк започна дело срещу Кристо

В нюоркски съд днес започна дело срещу родения в България световно известен художник Кристо и "Смитсониън" - фондацията, която управлява Националните музеи на Съединените щати, заради нарушени авторски права на фотограф, предаде Ройтерс. Ищецът Джанфранко Горгони обвинява Кристо и "Смитсониън", че без разрешение негови снимки са използвани в издадена..

публикувано на 22.11.17 в 00:21

Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската ѝ част, отчетено в края на септември

Няма опасност за здравето на хората в България, обявиха от здравното ни министерство по повод информацията от Русия за радиоактивен облак с рутений-106, преминал над страната ни.  Според експертите стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на..

обновено на 21.11.17 в 18:48
Холандия Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат ЕАЛ заради преместването й от Лондон в Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат Европейската агенция по лекарствата заради преместването й от Лондон в Амстердам, предаде Франс прес. Това се очаква да стане въпреки задоволството, което изпълнителният директор на агенцията Гуидо Раси изрази от избора на холандския град пред всички останали кандидати, сред които беше и София...

публикувано на 21.11.17 в 18:15

Съдебен медик на процеса в Кечкемет обвинява 10 българи и един афганистанец в жестокост към мигрантите

Ужасяващи експертни оценки даде съдебен медик на процеса в унгарския град Кечкемет срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени че са престъпна група трафиканти на хора, отговорна за смъртта на 71 бежанци, намерени мъртви в камион на автомагистрала в Австрия през лятото на 2015 година, предаде ДПА.  Според съдебния медик жертвите са имали..

публикувано на 21.11.17 в 18:13

Стотици френски шофьори на камиони блокираха основни пътни артерии на границите на Франция

Стотици френски шофьори на камиони блокираха днес основни пътни артерии на границата на Франция с Белгия, Люксембург, Германия, Италия и Испания. Протестът е срещу изключването на пътните превози от новата европейска директива за командированите работници, предаде Франс прес. Петте браншови синдиката изпратиха писмо до френския президент Еманюел..

публикувано на 21.11.17 в 18:07

Петима души са в ареста след акция на специализираната прокуратура и ГДБОП

Петима души са в ареста за 24 часа след акция на специализираната прокуратура и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" срещу организирана престъпна група, занимавала се повече от година с рекет.  Акцията се е провела на територията на Перник и Радомир. В нея е участвало и Бюрото за защита към главния прокурор, каза говорителят на..

публикувано на 21.11.17 в 18:04

Александър Урумов в Деня на християнското семейство: Не можем без духовни ориентири

В Деня на христианското семейство Александър Урумов от Сдружението за християнска култура и ценности призова да не губим духовните ориентири: Докъде сме се докарали - това си е наша заслуга и наша слабост. Децата са най-голямата ни отговорност. Разкъсани са социалните връзки. Семейството е минавало през много кризи, но сегашната атака води..

публикувано на 21.11.17 в 17:59