Насилие или възможност е започването на училище за 2-годишните

Снимка: pixabay
По повод започващата днес Седмица на френските училища по света в ефира на "Хоризонт до обед" гостува директорът на френския лицей "Виктор Юго" в София Паскал Муро. Като съобщи, че френските задгранични училища са около 500 в целия свят, той обясни принципите на работа на тези учебни заведения:

Те са организирани от правителствена агенция, която работи в сътрудничество от една страна с Министерството на външните работи и от друга - с френското Министерство на просветата. Съществуват различни типове училища, като някои са частни, основани от сдружение на родителите на учениците. Тези училища подписват споразумение с Франция и това им позволява чрез френската държава да получават субсидии под формата на изпращане на преподаватели или на други средства за тяхното функциониране. Част от персонала на тези училища получава заплати директно от френската държава, а не от сдруженията, които управляват финансово тези учебни заведения. Съществуват обаче и учебни заведения - френски, които са на пряко управление, тоест директно ги управлява тази държавна агенция, а не сдружение на родителите на децата. Това са публични учебни заведения на Франция, които обаче работят зад граница.


Паскал Муро коментира и анонсираното предучилищно обучение на деца от 2-годишна възраст:

Действително тази седмица лицей "Виктор Юго" участва в едно събитие, организирано от френската агенция, което се нарича Седмица на предучилищното образование. По време на тази седмица всички френски учебни заведения в света - всеки ден по различна тематика, ще покажат спецификата на френската учебна система. Днес - във вторник, темата е именно предучилищното образование, което е една специфика на френското училище, защото във Франция тя е част от учебния процес - едно ранно обучение, което е характерно за френските учебни заведения. И от септември 2017 в лицей "Виктор Юго" открихме един клас, който наричаме "най-малкият клас", в който се приемат ученици, навършили 2-годишна възраст. Може би това не би предизвикало изненада, ако имаме предвид, че това е част от училището, но може би трябва по-скоро да променим съдържанието на термина "училищни занимания".

Френският модел за обучение на двегодишните включва и чужд език и тъй като ученето от най-ранна детска възраст винаги е предизвиквало разнопосочни мнения сред родителите, репортерът на "Хоризонт" Виолета Ашикова подготви репортаж, чрез който се опита да отговори на въпроса:

Необходимо ли е двегодишни деца да се стимулират активно да учат, или трябва да се оставят да изживеят едно безгрижно детство.


Репортажа и повече по темата за образователната система във Франция може да чуете от звуковия файл. 
Още от категорията

Академичният съвет на СУ обсъди казуса с болница „Лозенец“

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" поиска повече яснота за процедурата по превръщане на болница "Лозенец" в национална педиатрия. Болницата е учебна база на Факултета по медицина към университета, а преди няколко дни студентите изразиха притеснение, че трансформацията може да доведе до отнемане на акредитацията..

публикувано на 12.12.18 в 20:52

ЕК отпуска 71 млн. евро за подобряване на Спешната помощ в България

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 71 милиона евро от фондовете за сближаване, за да се подобри спешната здравна помощ у нас. Средствата ще бъдат използвани за преоборудване на всичките 237 звена на спешната помощ в България. Европейският съюз ще съфинансира купуването на 400 нови линейки, снабдени със съвременни средства за..

публикувано на 12.12.18 в 20:42

Прокуратурата разглежда нападението в Страсбург като терористичен акт

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя. По думите му, има налице всички белези за тероризъм - профила на атентатора, избора на мишената и възгласите "Аллах е велик". Полицията е арестувала четирима от близките на..

обновено на 12.12.18 в 19:46

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в района на инцидента.

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновско

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновска област след предписания на Регионалната екологична инспекция. 102 са почистените територии, които са били замърсени с отпадъци. Най-много са площите в община Павликени - 177 декара. По 128 жалби и сигнали са работили през годината еколозите, посочи..

публикувано на 12.12.18 в 18:18

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

Специализираната прокуратура обвини 77-годишната майка на бизнесмена Николай Банев - Мария, за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Мария Банева остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. В четвъртък, 13 декември, Николай и Евгения Баневи ще се изправят пред апелативния спецсъд,..

публикувано на 12.12.18 в 17:57

Изгоря автобус на градския транспорт във Велинград

Автобус на градския транспорт във Велинград изгоря напълно. В превозното средство не е имало хора, съобщава БГНЕС. Автобусът е изпълнявал редовен курс по основната линия на градския транспорт във Велинград и е бил спрял на последна спирка в квартал „Каменица”,..

публикувано на 12.12.18 в 17:50