Насилие или възможност е започването на училище за 2-годишните

Снимка: pixabay
По повод започващата днес Седмица на френските училища по света в ефира на "Хоризонт до обед" гостува директорът на френския лицей "Виктор Юго" в София Паскал Муро. Като съобщи, че френските задгранични училища са около 500 в целия свят, той обясни принципите на работа на тези учебни заведения:

Те са организирани от правителствена агенция, която работи в сътрудничество от една страна с Министерството на външните работи и от друга - с френското Министерство на просветата. Съществуват различни типове училища, като някои са частни, основани от сдружение на родителите на учениците. Тези училища подписват споразумение с Франция и това им позволява чрез френската държава да получават субсидии под формата на изпращане на преподаватели или на други средства за тяхното функциониране. Част от персонала на тези училища получава заплати директно от френската държава, а не от сдруженията, които управляват финансово тези учебни заведения. Съществуват обаче и учебни заведения - френски, които са на пряко управление, тоест директно ги управлява тази държавна агенция, а не сдружение на родителите на децата. Това са публични учебни заведения на Франция, които обаче работят зад граница.


Паскал Муро коментира и анонсираното предучилищно обучение на деца от 2-годишна възраст:

Действително тази седмица лицей "Виктор Юго" участва в едно събитие, организирано от френската агенция, което се нарича Седмица на предучилищното образование. По време на тази седмица всички френски учебни заведения в света - всеки ден по различна тематика, ще покажат спецификата на френската учебна система. Днес - във вторник, темата е именно предучилищното образование, което е една специфика на френското училище, защото във Франция тя е част от учебния процес - едно ранно обучение, което е характерно за френските учебни заведения. И от септември 2017 в лицей "Виктор Юго" открихме един клас, който наричаме "най-малкият клас", в който се приемат ученици, навършили 2-годишна възраст. Може би това не би предизвикало изненада, ако имаме предвид, че това е част от училището, но може би трябва по-скоро да променим съдържанието на термина "училищни занимания".

Френският модел за обучение на двегодишните включва и чужд език и тъй като ученето от най-ранна детска възраст винаги е предизвиквало разнопосочни мнения сред родителите, репортерът на "Хоризонт" Виолета Ашикова подготви репортаж, чрез който се опита да отговори на въпроса:

Необходимо ли е двегодишни деца да се стимулират активно да учат, или трябва да се оставят да изживеят едно безгрижно детство.


Репортажа и повече по темата за образователната система във Франция може да чуете от звуковия файл. 
Още от категорията

Десетки родители от Стара Загора се обявиха срещу насилието над деца в детски градини и училища

Десетки родители се събраха в централния парк „Пети октомври“ в Стара Загора в подкрепа на Националната гражданска инициатива „Не на насилието над деца в детски градини и училища“. Протестиращите настояват за мандатност на директорите в образователната система, за ранно пенсиониране със запазване размера на пенсията и минимална учителска заплата над..

публикувано на 24.02.18 в 12:56

В Ямбол се провежда Международният маскараден фестивал „Кукерландия”

В Ямбол се провежда 19-ят  Международен маскараден фестивал „Кукерландия”. В конкурсната програма са включени близо 80 кукерски групи от всички краища на страната. С гръмотевично кукерско хоро започна състезателното дефиле на маскарадните групи в Ямбол. Проф. Георг Краев , който е дългогодишен председател на журито, е убеден, че да си кукер, е..

публикувано на 24.02.18 в 12:39

Арестуваха бившия генерален прокурор на Узбекистан по обвинение в рекет

Бившият генерален прокурор на Узбекистан Рашид Кадиров е арестуван по обвинение в рекет, превишаване на служебните пълномощия и взимане на подкупи, предаде ТАСС.  Кадиров е бил член на конституционния съд на страната, а  преди това е работил и в Службата за национална сигурност на Узбекистан. 

публикувано на 24.02.18 в 12:37

Разкриха мрежа за проституция в Банско

Полицията в Благоевград разкри мрежа за проституция в Банско. При акцията са задържани четирима души, а в две заведения са открити общо 20 момичета, които са предлагали сексуални услуги срещу заплащане. Главният секретар на МВР Младен Маринов разкри подробности за операцията, проведена през изминалата нощ в курортния град: Две заведения, които..

публикувано на 24.02.18 в 12:35

Съветът за сигурност на ООН отложи за днес гласуването на резолюцията за примирие в Сирия

21 цивилни загинаха при въздушни  удари в конфликтния сирийски район Източна Гута, предаде Франс прес. Съобщението за жертвите идва на фона на очакваното по-късно днес гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за примирие в района.  Съветът за сигурност на ООН отложи гласуването на резолюцията за 30-дневно примирие за 19 ч българско..

обновено на 24.02.18 в 12:34

За пети път граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин

За пети път граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин. Недоволството е защото пътят, който е проектиран преди десетилетия, не може да поеме засиления трафик.  Протестиращите потеглиха пеш по познат маршрут на 4 километра от Видин и така спряха движението. Автомобили ще бъдат пропускани само при спешни случаи.  Организаторите от..

публикувано на 24.02.18 в 12:14

БЛС решава дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Със 150 милиона лева от бюджета на Здравната каса е постигнато  увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, по част от които работят общинските болници. Това е заложено в бъдещия Рамков договор с касата. На събора на Българския лекарски съюз днес се очаква да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор за 2018 година. Подписването..

обновено на 24.02.18 в 11:49