Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилие или възможност е започването на училище за 2-годишните

Снимка: pixabay
По повод започващата днес Седмица на френските училища по света в ефира на "Хоризонт до обед" гостува директорът на френския лицей "Виктор Юго" в София Паскал Муро. Като съобщи, че френските задгранични училища са около 500 в целия свят, той обясни принципите на работа на тези учебни заведения:

Те са организирани от правителствена агенция, която работи в сътрудничество от една страна с Министерството на външните работи и от друга - с френското Министерство на просветата. Съществуват различни типове училища, като някои са частни, основани от сдружение на родителите на учениците. Тези училища подписват споразумение с Франция и това им позволява чрез френската държава да получават субсидии под формата на изпращане на преподаватели или на други средства за тяхното функциониране. Част от персонала на тези училища получава заплати директно от френската държава, а не от сдруженията, които управляват финансово тези учебни заведения. Съществуват обаче и учебни заведения - френски, които са на пряко управление, тоест директно ги управлява тази държавна агенция, а не сдружение на родителите на децата. Това са публични учебни заведения на Франция, които обаче работят зад граница.


Паскал Муро коментира и анонсираното предучилищно обучение на деца от 2-годишна възраст:

Действително тази седмица лицей "Виктор Юго" участва в едно събитие, организирано от френската агенция, което се нарича Седмица на предучилищното образование. По време на тази седмица всички френски учебни заведения в света - всеки ден по различна тематика, ще покажат спецификата на френската учебна система. Днес - във вторник, темата е именно предучилищното образование, което е една специфика на френското училище, защото във Франция тя е част от учебния процес - едно ранно обучение, което е характерно за френските учебни заведения. И от септември 2017 в лицей "Виктор Юго" открихме един клас, който наричаме "най-малкият клас", в който се приемат ученици, навършили 2-годишна възраст. Може би това не би предизвикало изненада, ако имаме предвид, че това е част от училището, но може би трябва по-скоро да променим съдържанието на термина "училищни занимания".

Френският модел за обучение на двегодишните включва и чужд език и тъй като ученето от най-ранна детска възраст винаги е предизвиквало разнопосочни мнения сред родителите, репортерът на "Хоризонт" Виолета Ашикова подготви репортаж, чрез който се опита да отговори на въпроса:

Необходимо ли е двегодишни деца да се стимулират активно да учат, или трябва да се оставят да изживеят едно безгрижно детство.


Репортажа и повече по темата за образователната система във Франция може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени