Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Into the spirit world: Вход свободен!

БНР Новини
В студиото на "Аларма" от ляво надясно: Тодор Станчев, Цветан Цветанов, Атанаска Станчева, Ани Маринова и Димитър Василев
Снимка: Сдружение за културни инициативи

„В света на духовете“ е темата на Международния фестивал на етнографския филм 2017. Гости в студиото на предаването „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио бяха Атанаска Станчева, Тодор Станчев и Димитър Василев, етнолози и организатори на фестивала. Тази година при тях са пристигнали над 50 филма от 26 страни, а зрителите ще могат да видят селектираните 14 филма. Темите в тях са религия, духовност, шаманизъм, магически и лечителски практики. Те препращат към отвъдния незрим свят и запознават публиката с хората–медиатори, които общуват с него.
Всяка година организаторите представят различни школи във визуалната антропология. Тази година фокусът е върху балканската визуална антропология. В София за фестивала пристигат много гости от Балканите: от Сърбия Слободан Наумович, преподавател по визуална антропология в Белградския университет, от Македония д-р Владимир Боцев, който е куратор в Националния музей на Македония, от Хърватия гост е Давор Борич, заедно с част от екипа на филма „Куаранторе в Комижа“. Фестивалът има и много други гости – от Холандия, Канада, Германия, Финландия, които ще се включат в дискусиите след филмите и в академичните модули, които ще се проведат в „Огледалната зала“ на СУ „Свети Климент Охридски“ във фестивалните дни от 13.00 до 17.00 часа.
Фестивалът се открива на 14 ноември с българския филм „Човек на вярата“, който разказва за Алекс Орбито, смятан за най-големият лечител на XXI век. Фестивалът продължава до 18 ноември. Прожекциите от фестивала се провеждат в кино „Влайкова“ в столицата. В програмата има и много български заглавия, филми за удехейския народ, чието население днес е едва 1490 души, за етническото китайско малцинство чиянг, което живее в планината Лонгси, в югозападен Китай и неговите духовни водачи, за религията, чудовищата и синкретизма в Гана, за афро-бразилската религия кандомбле в Баия, Бразилия.
Последна в програмата е продукцията „Пътешествие към повелителя на ларвите“ на естонския аниматор Прийт Тендер, който разказва традиционна чукотска приказка, като стига до нейните носители, за да разбере дали хората в Чукотка си спомнят разказа, защото той е много нетипичен.
Повече информация за фестивала може да чуете в звуковия файл и да видите на самия фестивал - в кино „Влайкова“ и в СУ „Свети Климент Охридски“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени