Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативният комитет срещу добива на природен газ в Генерал Тошево се срещна с Мая Манолова

Снимка: БГНЕС
Инициативният комитет срещу добива на природен газ в Генерал Тошево се обяви за законови промени, отнасящи се до опазването на земеделските земи и нормативната уредба на обществените обсъждания. От инициативния комитет се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова, заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и експерти от екоинспекцията във Варна. Срещата беше по повод инвестиционното намерение за добив на газ в землищата на 18 населени места в региона.

По време на срещата омбудсманът обяви, че ще настоява правителството да се съобрази с резултатите от предстоящия на 17 декември референдум в община Генерал Тошево по отношение на проучванията и добива на природен газ в региона и допълни:

Настоявам да бъдат взети допълнителни становища и защото, в случай че се пристъпи към отказ за издаване на разрешения за добив, той би следвало да бъде достатъчно аргументиран, за да няма основание след това да бъде съдена държавата и да плати големи обезщетения
.

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков се съгласи, че са необходими още експертни оценки, преди да бъде взето окончателното решение.

Трябва да се направи анализ. Още един път да се изискат становища от съответните институции на база на постъпилите въпроси
.

Още по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна