Албанските власти са уверили вицепрезидента Йотова, че правата на българското малцинство в Албания ще бъдат гарантирани

| обновено на 14.11.17 в 19:45
Снимка: БТА

Правата на българското малцинство в Албания ще бъдат гарантирани и децата от български произход ще изучават майчиния си език. Това уверение е получила вицепрезидентът Илияна Йотова от официалните власти в Тирана.

Преди месец албанският парламент прие Закон за защита на националните малцинства, с който се признава и българското малцинство.

Днес Йотова разговаря с премиера, президента и председателя на парламента на Албания:

Получих уверение, че това не е само един закон за защита на малцинствата. В следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за неговото прилагане, така че в максимална степен да бъдат защитени всички права на малцинствата. Ще се разработват механизми за включване на българския език в средното училище, не само в съботно-неделните училища, за да се затвори веригата от средното училище, една голяма част от тези деца идват в България, за да учат в нашите висши учебни заведения, и естественото продължение – Лектората по български език в Тиранския университет,“ каза Йотова.

Законът съответства на изискванията на Европейския съюз, посочи председателят на албанския парламент Грамоз Ручи. „Изразихме обща позиция, че българското малцинство ще бъде свързващ мост за укрепване на отношенията между България и Албания,“ допълни Ручи.

Албания разчита на българска подкрепа и очаква по време на европредседателството ни догодина да получи конкретна дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз. Президентът на Албания Илир Мета смята, че българското председателство ще бъде важно не само за Албания, но и за Балканите.
Още от категорията

БСП определи протестите на строителите като атака на едрия капитал срещу опозицията

От "БСП за България" определиха днешните протести на строителите като атака на едрия капитал срещу опозицията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че строителите се използват, а БСП иска да има правила и свободна конкуренция в бранша: „Видяхме как част от едрия капитал беше готов да изкара работници срещу майки на деца с увреждания...

публикувано на 12.12.18 в 14:49

Н.Пр. Анатолий Макаров: Най-важното е да има диалог между Русия и България

Посланик Анатолий Макаров припомни, че няма нищо твърдо и официално по отношение на "Турски поток" и "Северен поток 2" - каза в студиото на 12 +3 журналистът Петър Волгин в коментар за акцентите от пресконференцията на посланика на Руската федерация у нас. Разглеждаме "Турски поток" и "Северен поток 2" като икономически проекти, подчерта Макаров. "Ако..

обновено на 12.12.18 в 14:42
Строителите останаха доволни от срещата си с премиера Борисов

Правителството отпусна 158 млн. лева за разплащане със строителния бранш по различни проекти

Правителството отпусна 158 милиона лева за разплащане със строителния бранш по различни проекти. Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на протестиращите строители. „Браншът е партньор на регионалното министерство при изпълнението на различни строителни дейности“, каза след срещата при премиера министър Петя Аврамова и декларира, че..

публикувано на 12.12.18 в 13:59
Волен Сидеров

Сидеров обвини Екатерина Захариева, че не е запознала обществото с миграционния пакт

Глобалният пакт за миграцията на ООН е антиевропейски. Това обяви председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров в Народното събрание. Той подчерта, че патриотите имат основна роля за решението на правителството да не подкрепи документа и обвини външния министър Екатерина Захариева, че не е запознала обществото със..

публикувано на 12.12.18 в 13:43

Депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс

Депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс. Промените бяха подкрепени със 115 гласа. От БСП гласуваха "въздържали се". Депутатите приеха ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда. Машини ще могат да се поставят само в секции с над триста избиратели и то само в страната. Управляващите..

обновено на 12.12.18 в 13:06
Младен Маринов

Младен Маринов: Не се налага промяна на мерките за сигурност след терористичния акт в Страсбург

На този етап вътрешният министър Младен Маринов не вижда необходимост от промяна на мерките за сигурност в България, след вчерашния атентат в Страсбург: "В смисъл като ниво на готовност за реакция в България, естествено разпоредих и вече се изпълняват засилени мерки за сигурност, тъй като знаете, наближават Коледните и Новогодишните празници, съответните..

обновено на 12.12.18 в 13:03
Олег Сенцов

Връчват наградата "Сахаров" на украинския режисьор Олег Сенцов

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов ще получи днес наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта. Ако стрелбата вчера в центъра на Страсбург не промени плановете на Европарламента, на церемонията в 13,30 българско време, носителят на наградата за свобода на мисълта, филмовият режисьор Олег Сенцов, ще бъде представляван от своята..

публикувано на 12.12.18 в 11:49