Албанските власти са уверили вицепрезидента Йотова, че правата на българското малцинство в Албания ще бъдат гарантирани

| обновено на 14.11.17 в 19:45
БТА

Правата на българското малцинство в Албания ще бъдат гарантирани и децата от български произход ще изучават майчиния си език. Това уверение е получила вицепрезидентът Илияна Йотова от официалните власти в Тирана.

Преди месец албанският парламент прие Закон за защита на националните малцинства, с който се признава и българското малцинство.

Днес Йотова разговаря с премиера, президента и председателя на парламента на Албания:

Получих уверение, че това не е само един закон за защита на малцинствата. В следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за неговото прилагане, така че в максимална степен да бъдат защитени всички права на малцинствата. Ще се разработват механизми за включване на българския език в средното училище, не само в съботно-неделните училища, за да се затвори веригата от средното училище, една голяма част от тези деца идват в България, за да учат в нашите висши учебни заведения, и естественото продължение – Лектората по български език в Тиранския университет,“ каза Йотова.

Законът съответства на изискванията на Европейския съюз, посочи председателят на албанския парламент Грамоз Ручи. „Изразихме обща позиция, че българското малцинство ще бъде свързващ мост за укрепване на отношенията между България и Албания,“ допълни Ручи.

Албания разчита на българска подкрепа и очаква по време на европредседателството ни догодина да получи конкретна дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз. Президентът на Албания Илир Мета смята, че българското председателство ще бъде важно не само за Албания, но и за Балканите.
Още от категорията

Валери Симеонов: Нелегалният трафик на мигранти е подпомаган от гранични полицаи

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че нелегалният трафик на мигранти се осъществява от хора, подпомагани основно от гранични полицаи. Попитан дали България ще се опита да защити тримата български граждани, задържани в Одрин по обвинения в нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация, вицепремиерът подчерта:..

публикувано на 22.11.17 в 16:41

БСП сезира Цацаров за думите на Борисов, че депутати се занимават с наркотрафик и купуване на гласове

БСП поиска главният прокурор да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му, че в парламента има депутати, които се занимават с наркотрафик и купуване на гласове. Днес социалистите внасят сигнала до прокуратурата. Филип Попов уточни:  Господин Бойко Борисов кога, откъде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията,..

обновено на 22.11.17 в 16:35

Служител на МВнР е задържан на границата с Турция в автомобил с контрабандни стоки

Служител на Министерството на външните работи е задържан на границата с Турция в автомобил, в който са намерени 500 стека контрабандни цигари, скъпоценни камъни и над 500 ампули с хормона на растежа. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че, по първоначални данни, колата е влязла в България от Турция: Първоначалната информация..

публикувано на 22.11.17 в 16:33

Проф. Владимир Чуков: Битката в Сирия се пренася на масата на преговорите

Проф. Владимир Чуков коментира в "Нещо повече" по "Хоризонт" срещата на президентите на Русия, Турция и Иран в Сочи и бъдещето на Сирия. Тази среща беше предшествана от други, много важни срещи. Срещата в Сочи на Путин с Башар Асад е нещо като предизвестие на края на войната в Сирия. Преди две години Асад пак посети Русия, но тогава нещата изглеждаха..

публикувано на 22.11.17 в 16:21
Николай Нанков

Министър Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир "Бели Искър"

Двеста и пет язовира са опасни за населението - половината са в частично неизправно състояние, 8 са в предаварийно, обяви Върховната административна прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания. Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовирна стена на язовир "Бели Искър" е в ход процедура, която може да завърши с..

обновено на 22.11.17 в 15:28
Кирил Ананиев

Средствата за здравеопазване за 2018 г. ще бъдат увеличени с 27 млн. лева

Средствата за здравеопазване за догодина ще бъдат увеличени с 27 милиона лева, обяви здравният министър Кирил Ананиев . Очаква се парите да бъдат одобрени в парламентарната комисия по финанси между първо и второ четене на държавния бюджет за догодина.  Министър Ананиев се срещна с парламентарната група на Обединените патриоти, след която стана..

публикувано на 22.11.17 в 14:33
Мартин Шулц и Ангела Меркел

Увеличават се шансовете за постигане на коалиция в Германия

Шансовете да има обрат в Германия и страната да се управлява отново от голяма коалиция между християн- и социалдемократи се увеличиха сериозно през последното денонощие, след като членската маса на германската социалдемократическа партия призова лидера си Мартин Шулц да преосмисли отказа да преговаря за съставяне на коалиция. Утре той се среща с..

публикувано на 22.11.17 в 14:26