Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ прогнозира по-слаб растеж на потребление на петрол до края на тази и през 2018 година

Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали леко своите прогнози за растежа на потреблението на петрол през тази и през следващата година, визирайки по-високите цени и относително мекото време в началото на зимния период в Северното полукълбо.

В представения във вторник годишен доклад "Световни енергийни перспективи" МАЕ ревизира надолу с по 100 хил. барела дневно своите прогнози за растежа на търсенето на петрол през 2017-а и през 2018-а година. Базираната в Париж агенция вече очаква потреблението през настоящата година да се повиши с 1,5 млн. барела на ден до 97,7 млн. барела, а това през следващата година - с 1,3 млн. барела до 98,9 млн. барела на ден.

Новите прогнози на Международната агенция по енергетика се различават от тези на ОПЕК, направени в началото на седмицата, когато картелът заложи на по-силно от досегашните очаквания нарастване на потреблението на петрол през тази и следващата година.

Според МАЕ глобалното предлагане на черното злато се е увеличило през октомври със 100 хил. барела до 97,5 млн. барела на ден благодарение на по-високите добиви извън ОПЕК. Добивите на картела обаче са се свили с 80 хил. барела на ден, достигайки най-ниско ниво от месец май насам от 32,53 млн. барела дневно.

В същото време водещата енергийна агенция очаква, че добивите на шистов петрол в САЩ се очаква да нараснат с 8 млн. барела на ден през периода от 2010-а до 2025-а година, което би представлявало най-устойчивият период на растеж в дадена държава в цялата история на петролните пазари.

МАЕ прогнозира, че петролните цени ще останат до 2040-а година в диапазон между 50 и 70 долара за барел, тъй като едно още по-силно нарастване на добивите на шистов петрол в САЩ и евентуално по-бързо увеличаване на използването на електрически автомобили ще задържат цените на петрола в по-ниски нива за дълъг период от време. Подобно на дългосрочния доклад на ОПЕК, Международната агенция по енергетика също очаква, че растежът при потреблението на петрол ще остане силен до около 2025-а година, но след това ще се забави съществено с оглед на комбинацията от по-голяма ефективност и по-широко разпространение на електрическите автомобили. Според МАЕ до 2025-а година по пътищата на света ще има 50 млн. електрически моторни превозни средства спрямо едва около 2 милиона към момента, като техният брой ще нарасне до около 300 милиона към 2040-а година. Това обаче се очаква да доведе до съкращаването на глобалното потребление на петрол с едва 2,5 млн. барела дневно (или с около 2%) в дългосрочен план, прогнозира базираната в Париж агенция.

Други сектори обаче вероятно ще поддържат устойчивото търсене на петрол през следващите десетилетия, като например потреблението на нефт при производството на нефтохимически продукти и негово използване в авиацията и корабоплаването. Веднъж щом добивите на петрол в САЩ достигнат плато (престанат да нарастват) към края на следващото десетилетия и намалее като цяло производството извън ОПЕК, балансирането на пазара ще стане все по-силно зависимо от Близкия изток, посочва МАЕ.

Занижените прогнози на МАЕ по отношение на търсенето на петрол през тази и през следващата година допринасят за понижение на цените на черното злато по време на търговията във вторник. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижават с 0,55% към 56,37 долара за барел, докато януарските фючърси на петрол сорт брент се понижават с 0,65% към 62,76 долара за барел.

Въпреки днешното понижение, фючърсите на черното злато продължават да се търгуват недалеч от техните двегодишни върхове от миналата седмица, когато американският суров петрол поскъпна до 57,35 долара за барел, а петролът сорт брент - до 64,27 долара за барел. Подкрепа за високите петролни цени продължават да оказват очакванията на инвеститорите, че на предстоящата на 30-и ноември среща във Виена, ОПЕК и нейните партньори извън картела като Русия, ще се договорят за ново удължаване с поне още 9 месеца (до края на 2018-а година) на споразумението за съкращаване с около 1,8 млн. барела на ден на производство на суров петрол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна