В Лондон започна законодателният маратон по Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите в британската Камара на общините днес поставиха началото на дълги часове на обсъждане в детайли на най-важната част от законодателството, свързано с Брекзит – законопроекта за отмяна на европейското законодателство. Политическите наблюдатели предричат ожесточени дебати по внесените рекорден брой поправки – над 470, като изходът от гласуването далеч не изглежда ясен след увеличаване на разбунтувалите се депутати от Консервативната партия на премиера Тереза Мей. А техният глас се чува все по-ясно. В същото време боричкането в кабинета на премиера продължава.

Законодателният маратон, започнал днес, ще приключи около Коледа, като често депутатите ще остават до полунощ да гласуват предложения за поправки след дълги дебати. Късно снощи изненадващо министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, явно в опит да се избегнат усложнения, обеща на депутатите правото да гласуват по заключителната сделка за Брекзит: 
Това споразумение ще бъде приложено само ако парламентът го одобри.

Съдейки по новините днес обаче, това не е направило особено впечатление на разбунтувалите се тори, тъй като такова гласуване ще се обезсмисли без гаранции, че ще стане преди фиксираната от самия премиер точна дата и час на Брекзит. Депутатът Анна Соубри коментира: 
Много хора, повече отколкото мога да си представя, които са дълбоко лоялни към нашата Консервативна партия, са толкова разочаровани от ръководството, че биха гласували против неговата воля.

Все повече депутати от Консервативната партия смятат, че предложената от премиера поправка за фиксиране на точна дата за Брекзит само ще доведе до още по-голям хаос в бързането да се спази срокът. А какво ще стане, ако няма сделка, питат се някои от тях. Повечето депутати казват, че приемат идеята за напускане на ЕС, но ще използват дебатите, за да се борят срещу "твърд Брекзит" или излизане без сделка.

Близки на Дейвид Дейвис междувременно съобщиха, че той е много разгневен от изтеклата информация, че външният министър Борис Джонсън и министърът на околната среда Майкъл Гоув са изпратили писмо до Тереза Мей с призив за "твърд Брекзит", което Дейвис смята за намеса в преговорния процес. Днес напрежението в кабинета се изостри още повече, след като някои министри призоваха премиера Тереза Мей да не се вслушва в предложението на бившия външен министър Уилям Хей, на ЕС да бъде предложена по-голяма сума по развода. Доклад на парламентарна комисия пък предупреди властите за катастрофални последици, ако не бъде адаптирана навреме нова митническа система. А бившият депутат консерватор Джордж Фриймън предупреди, че Великобритания ще се превърне в старчески дом, който няма да може да си плаща сметките, а младите хора ще избягат от страната, ако не започне сериозно икономическо възстановяване.

Още от категорията
Д-р Дечо Дечев

Парламентарната комисия одобри Дечо Дечев за шеф на Здравната каса

Парламентарната здравна комисия одобри единодушно днес кандидатурата на Дечо Дечев за управител на Здравната каса. По време на изслушването той заяви, че най-важите промени, които ще предприеме, са реформа в лекарствената политика и обединяване на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца със Здравната каса. 

публикувано на 18.07.18 в 17:04
Премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.

Бойко Борисов уволни заместник-министър на земеделието и нареди още три уволнения в министерството

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров, съобщи днес правителствената пресслужба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди...

обновено на 18.07.18 в 16:27

Правителството предлага нов шеф на разузнаването

Правителството предложи днес на президента на Република България да издаде указ за назначаване на досегашния заместник-председател на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов за председател на агенцията. Правителственото решение е взето, след като досегашния шеф на ДАР е Драгомир Димитров е подал молба за освобождаване, уточнява..

публикувано на 18.07.18 в 16:08

Депутатите отхвърлиха проекта на БСП за прекратяване на концесията на летище София

Мнозинството в парламента отхвърли проекта на БСП за прекратяване на концесията на летище София. Искането на опозицията бе подкрепено единствено от партия "Воля". Според социалистите, процедурата е нагласена, за да спечели определена компания и че се поставя под заплаха националната сигурност на страната. Управляващите защитиха концесията и..

обновено на 18.07.18 в 15:53
Заседанието на парламента, на което бе решено да се създаде временната анкетна комисия

Парламентът създаде временна комисия за проучване на сигналите на Босия

След остри пререкания Народното събрание създаде днес временна анкетна комисия за разглеждане на постъпилите сигналите за корупция в процедурата по придобиване на шофьорски книжки, внесени от обявилия гладна стачка Николай Колев - Босия. Създаването на комисията беше по идея на председателя на парламента Цвета Караянчева, която преди дни лично се..

публикувано на 18.07.18 в 15:47
Юлий Павлов

Център за анализи и маркетинг: Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг

Резултати от национално представително изследване на тема „Политически нагласи след края на европредседателството“ представи днес Центърът за анализи и маркетинг. Проучването регистрира рейтингите на политици и познати личности, как хората определят основните проблеми пред страната ни и, разбира се, оценката им за представянето на България..

публикувано на 18.07.18 в 15:41
Валентин Вацев

Валентин Вацев: Каквото и да направи Тръмп, той ще бъде ненавиждан

Каквото и да направи Тръмп, той ще бъде ненавиждан. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" анализаторът Валентин Вацев: "Представителите на американската дълбока държава плачат с кървави сълзи, защото чувстват края си. За някои в България е много удобно българите да не знаят, че Тръмп е изключително..

публикувано на 18.07.18 в 13:34