Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Дачев: Няма правна форма за овъзмездяване на обществото за приватизацията

Има много по-спешни задачи пред обществото

Снимка: БГНЕС
Красимир Дачев, бизнесмен, мажоритарен собственик на "Свилоза" - Свищов, коментира в "Нещо повече" за законови промени, които да позволят преразглеждане на приватизационните сделки на Прехода.

Идеята е опит да се потуши общественото недоволство и чувството за несправедливост, което се събира у хората. Няма нищо лошо. Но не знам какво ще откриеш, ако бъркаш в досие отпреди 50 години, отбеляза Дачев.

Водил съм няколко дела с Агенцията за следприватизационен контрол. Но в момента има много по-спешни неща, които трябва да бъдат реформирани. Ако се насочи вниманието към неща, продадени веднъж и препродадени, не знам какво ще се получи. Аз също не съм получил и стотинка за моята бонова книжка. Няма правна форма да се получи това възмездяване на обществото. Ако веднъж се промени собствеността, няма правна формула за възмездие, подчерта Дачев.

На няколко етапа във фазата има колективно решение. А колективна отговорност няма, тя е колективна безотговорност. Никъде в правото няма наказване на колективно решение. Това е дъвка, която се пуска на обществото. Това е губене на време. Практическа полза от това няма да има. Ефектът ще бъде нулев.

Нашата лодка има пробойни. Пуска вода. Трябва да спрем изтичането на обществен ресурс. А ние не го спираме. Парите потъват, каза още Дачев.


Интервюто на Диана Янкулова с Красимир Дачев и репортажа за позицията на БСП за предлаганите промени в Конституцията, относно давността за приватизационните престъпления, можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна