Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваните в Босилеград български лекари поискаха качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини

Снимка: vma.bg

Българските лекари, които бяха арестувани за няколко часа в Босилеград преди дни, поискаха нашата държава да се намеси, за да осигури качествена медицинска помощ за сънародниците ни в Западните покрайнини в Сърбия. 

Случилото се с българските медици е тест за адекватността на българската държава и за отношението на Белград към сънародниците ни в Западните покрайнини, твърди доктор Валентин Янев. Той е един от тримата родни лекари, които миналата седмица бяха задържани в Босилеград при хуманитарна акция. Българските медици останали поразени от лошото състояние на здравеопазването в този край. Затова днес излязоха с три предложения.
Щом като Сърбия не е в състояние пред вратите на ЕС да осигурява нормално лекарско обслужване на девет-десет хиляди наши сънародници в Западните покрайнини, България трябва да вземе нещата в свои ръце. Първо предложение – специализираната медицинска помощ да се организира на територията на Република България. По географски принцип се очертава като най-близък град Кюстендил.

Те настояват още родна делегация да осигури безвъзмездно медицинска апаратура в Здравния център в Босилеград, а местните лекари да получат следдипломна квалификация. Идната седмица те ще имат срещи в Министерство на здравеопазването, за да представят своите идеи, но въпреки че лекарската помощ, която са предложили е нерегламентирана и всъщност са нарушили законите на Сърбия, доктор Янев отговори така.
Една нерегламентирана помощ, тоест, за да се мине процедурата, задължителната, в тяхното министерство – разрешения, лицензии, такси, плащане, това се прави, когато един лекар отива там и иска да работи за пари. Иска да открие практика и да работи за пари. Ние отидохме за един ден да работим безвъзмездно и без пари.

За сравнение Сърбия изпраща хуманитарни лекарски мисии за сърбите в Косово и в Босна и Херцеговина, съобщи Зденка Тодорова от гражданския комитет "Западни покрайнини".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна