Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на еврото към триседмични върхове спрямо останалите основни валути

Снимка: БГНЕС

Еврото поскъпна рязко към триседмични върхове спрямо редица от останалите основни валути в резултат на серия силни икономически данни от еврозоната на фона на по-слаби данни за британската инфлация и липсата на позитивни новини около данъчната реформа в САЩ.

Поскъпването на еврото стартира в началото на европейската търговия, след като немската статистика отчете изненадващо силно представяне на икономиката на Германия през третото тримесечие на годината. Данните за по-солидна експанзия на водещата икономика в Европа бяха последвани от по-добър растеж и на италианската икономика, въпреки че в същото време Евростат остави неревизирана своя експресна оценка за растежа на еврозоната през трите месеца до края на септември.

Еврото успя да поскъпне трайно над важна зона на съпротива около 1,1661/1,1690 долара (бивши дъна от 17-и август и от 6-и октомври, бивши върхове от 2-ри и 3-ти ноември), което изглежда хвана спекулативни играчи на погрешно "къси" позиции в единната валута, принуждавайки ги да покрият тези "къси" позиции (да купуват обратно евро).

                                                                                                  Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка

Това доведе до солиден ръст на еврото в рамките на днешната търговия с над 0,7% към триседмичен връх от 1,1763 долара (около 38,2%-на корекция на спада на еврото от неговия двугодишен връх от 8-и септември около 1,2091 до 4-месечното дъно от 7-и ноември около 1,1554 долара) с поглед към следващата важна област на съпротива около 1,1790/1,1836 долара (55-дневна пълзяща-средна; бивш връх от 26-и октомври около 1,1836 нивото и 50% от неговия спад от 1,2091 до 1,1554).

Подкрепа за днешното най-рязко поскъпване на еврото от повече от месец насам оказва и негово здраво възходящо движение спрямо британската лира след по-слаби от очакваното данни за инфлацията във Великобритания през октомври. Единната европейска валута поскъпва с цели 0,85% към триседмичен връх от 0,8974 паунда (най-високо ниво от 24-ти октомври насам).

В същото време паундът се понижава с едва 0,12% малко под 1,3100 щатски долара, тъй като зелените пари се търгуват под натиск от продажби не само спрямо еврото, но и спрямо японската йена и швейцарският франк. Негативно влияние върху щатския долар оказва изявление на американския финансов министър Стивън Мнучин, че администрацията на Тръмп няма да подкрепи данъчен законопроект, който да включва ниво на корпоративния данък от над 20% като част от евентуално бъдещо споразумение между Конгреса и Сената на САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна