Иво Прокопиев: Държавните институции се използват като инструменти за натиск върху независимите медии

Росен Босев: Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не й харесват

Иво Прокопиев
Снимка: БГНЕС

Издателят Иво Прокопиев и журналистът Росен Босев коментираха в студиото на "Нещо повече" информациите за нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и самия Прокопиев, която се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и парламента.

КОНПИ ще запорира активи на Прокопиев и съпругата му, включително и на фирмата "Икономедиа", която издава вестник "Капитал", в която бизнесменът има мажоритарен дял, се съобщава в позицията на издателите и управляващия мениджмънт на "Икономедиа".

Това е поредният опит да бъде запушена устата на "Икономедия". КОНПИ е ефективен механизъм за тормоз. Тя разполага с механизми, които да направят по-трудно функционирането на фирмата – издателТова показва мрежа от зависимости, при който държавните институции са инструменти за натиск, за да бъдат принудени едни независими медии да млъкнат, каза Иво Прокопиев.

Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не ѝ харесват. Преди това ни атакува КЗК, после КФН, добави Росен Босев.

Цветан Василев обвини в интервю премиера Борисов, че е участвал в приватизацията на "Булгартабак". Именно след това премиерът Борисов преди година заговори за ревизия на приватизацията. Целта сега е да бъде пакетирано всичко като продукт на приватизацията. Това е популистки ход, каза Босев.

Прокопиев добави, че във всяка пропаганда има два принципа – да има враг и да се всява страх. Ако утре процедурата бъде започната, ще стане ясно, че България не е правова държава. Няколко души, начело с г-н Пеевски, решават кой да бъде проверен. Над половината от БВП идва от приватизирани фирми. Какво е посланието към тези инвеститори – вашите права не важат, ние решаваме кога и срещу кого да започнем конфискация. При това положение на нещата медиите са последната преграда срещу беззаконието

Институциите трябва да се върнат на обществото. В България не функционира нормалният политически цикъл и липсва независима, ярко изразена политическа опозиция. Изглежда, че БСП проявява инстинкти за превръщането си в автентична опозиция, допълни Прокопиев.

Силна опозиция, свободни медии и независима съдебна система – са трите стълба на демокрацията, каза още Росен Босев.

Интервюто на Диана Янкулова с Иво Прокопиев и Росен Босев чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Иво Прокопиев очаква да запорират имуществото му

Нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и единия от техните издатели – Иво Прокопиев , се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и..

обновено на 14.11.17 в 15:09
Още от категорията

Академичният съвет на СУ обсъди казуса с болница „Лозенец“

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" поиска повече яснота за процедурата по превръщане на болница "Лозенец" в национална педиатрия. Болницата е учебна база на Факултета по медицина към университета, а преди няколко..

публикувано на 12.12.18 в 20:52

ЕК отпуска 71 млн. евро за подобряване на Спешната помощ в България

Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 71 милиона евро от фондовете за сближаване, за да се подобри спешната здравна помощ у нас. Средствата ще бъдат използвани за преоборудване на всичките 237 звена на спешната помощ в България...

публикувано на 12.12.18 в 20:42

Прокуратурата разглежда нападението в Страсбург като терористичен акт

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя. По думите му, има налице всички белези за тероризъм - профила на атентатора,..

обновено на 12.12.18 в 19:46

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в..

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновско

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновска област след предписания на Регионалната екологична инспекция. 102 са почистените територии, които са били замърсени с отпадъци. Най-много са площите в община Павликени..

публикувано на 12.12.18 в 18:18

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

Специализираната прокуратура обвини 77-годишната майка на бизнесмена Николай Банев - Мария, за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Мария Банева остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000..

публикувано на 12.12.18 в 17:57

Изгоря автобус на градския транспорт във Велинград

Автобус на градския транспорт във Велинград изгоря напълно. В превозното средство не е имало хора, съобщава БГНЕС. Автобусът е изпълнявал редовен курс по основната..

публикувано на 12.12.18 в 17:50