Иво Прокопиев: Държавните институции се използват като инструменти за натиск върху независимите медии

Росен Босев: Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не й харесват
Иво Прокопиев
БГНЕС

Издателят Иво Прокопиев и журналистът Росен Босев коментираха в студиото на "Нещо повече" информациите за нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и самия Прокопиев, която се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и парламента.

КОНПИ ще запорира активи на Прокопиев и съпругата му, включително и на фирмата "Икономедиа", която издава вестник "Капитал", в която бизнесменът има мажоритарен дял, се съобщава в позицията на издателите и управляващия мениджмънт на "Икономедиа".

Това е поредният опит да бъде запушена устата на "Икономедия". КОНПИ е ефективен механизъм за тормоз. Тя разполага с механизми, които да направят по-трудно функционирането на фирмата – издателТова показва мрежа от зависимости, при който държавните институции са инструменти за натиск, за да бъдат принудени едни независими медии да млъкнат, каза Иво Прокопиев.

Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не ѝ харесват. Преди това ни атакува КЗК, после КФН, добави Росен Босев.

Цветан Василев обвини в интервю премиера Борисов, че е участвал в приватизацията на "Булгартабак". Именно след това премиерът Борисов преди година заговори за ревизия на приватизацията. Целта сега е да бъде пакетирано всичко като продукт на приватизацията. Това е популистки ход, каза Босев.

Прокопиев добави, че във всяка пропаганда има два принципа – да има враг и да се всява страх. Ако утре процедурата бъде започната, ще стане ясно, че България не е правова държава. Няколко души, начело с г-н Пеевски, решават кой да бъде проверен. Над половината от БВП идва от приватизирани фирми. Какво е посланието към тези инвеститори – вашите права не важат, ние решаваме кога и срещу кого да започнем конфискация. При това положение на нещата медиите са последната преграда срещу беззаконието

Институциите трябва да се върнат на обществото. В България не функционира нормалният политически цикъл и липсва независима, ярко изразена политическа опозиция. Изглежда, че БСП проявява инстинкти за превръщането си в автентична опозиция, допълни Прокопиев.

Силна опозиция, свободни медии и независима съдебна система – са трите стълба на демокрацията, каза още Росен Босев.

Интервюто на Диана Янкулова с Иво Прокопиев и Росен Босев чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Иво Прокопиев очаква да запорират имуществото му

Нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и единия от техните издатели – Иво Прокопиев , се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и..

обновено на 14.11.17 в 15:09
Още от категорията

Десетки родители от Стара Загора се обявиха срещу насилието над деца в детски градини и училища

Десетки родители се събраха в централния парк „Пети октомври“ в Стара Загора в подкрепа на Националната гражданска инициатива „Не на насилието над деца в детски градини и училища“. Протестиращите настояват за мандатност на директорите в образователната..

публикувано на 24.02.18 в 12:56

В Ямбол се провежда Международният маскараден фестивал „Кукерландия”

В Ямбол се провежда 19-ят  Международен маскараден фестивал „Кукерландия”. В конкурсната програма са включени близо 80 кукерски групи от всички краища на страната. С гръмотевично кукерско хоро започна състезателното дефиле на маскарадните групи в..

публикувано на 24.02.18 в 12:39

Арестуваха бившия генерален прокурор на Узбекистан по обвинение в рекет

Бившият генерален прокурор на Узбекистан Рашид Кадиров е арестуван по обвинение в рекет, превишаване на служебните пълномощия и взимане на подкупи, предаде ТАСС.  Кадиров е бил член на конституционния съд на страната, а  преди това е работил и в..

публикувано на 24.02.18 в 12:37

Разкриха мрежа за проституция в Банско

Полицията в Благоевград разкри мрежа за проституция в Банско. При акцията са задържани четирима души, а в две заведения са открити общо 20 момичета, които са предлагали сексуални услуги срещу заплащане. Главният секретар на МВР Младен Маринов разкри..

публикувано на 24.02.18 в 12:35

Съветът за сигурност на ООН отложи за днес гласуването на резолюцията за примирие в Сирия

21 цивилни загинаха при въздушни  удари в конфликтния сирийски район Източна Гута, предаде Франс прес. Съобщението за жертвите идва на фона на очакваното по-късно днес гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за примирие в района...

обновено на 24.02.18 в 12:34

За пети път граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин

За пети път граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин. Недоволството е защото пътят, който е проектиран преди десетилетия, не може да поеме засиления трафик.  Протестиращите потеглиха пеш по познат маршрут на 4 километра от Видин и така..

публикувано на 24.02.18 в 12:14

БЛС решава дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Със 150 милиона лева от бюджета на Здравната каса е постигнато  увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, по част от които работят общинските болници. Това е заложено в бъдещия Рамков договор с касата. На събора на Българския лекарски съюз днес се..

обновено на 24.02.18 в 11:49