Иво Прокопиев: Държавните институции се използват като инструменти за натиск върху независимите медии

Росен Босев: Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не й харесват

Иво Прокопиев
БГНЕС

Издателят Иво Прокопиев и журналистът Росен Босев коментираха в студиото на "Нещо повече" информациите за нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и самия Прокопиев, която се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и парламента.

КОНПИ ще запорира активи на Прокопиев и съпругата му, включително и на фирмата "Икономедиа", която издава вестник "Капитал", в която бизнесменът има мажоритарен дял, се съобщава в позицията на издателите и управляващия мениджмънт на "Икономедиа".

Това е поредният опит да бъде запушена устата на "Икономедия". КОНПИ е ефективен механизъм за тормоз. Тя разполага с механизми, които да направят по-трудно функционирането на фирмата – издателТова показва мрежа от зависимости, при който държавните институции са инструменти за натиск, за да бъдат принудени едни независими медии да млъкнат, каза Иво Прокопиев.

Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не ѝ харесват. Преди това ни атакува КЗК, после КФН, добави Росен Босев.

Цветан Василев обвини в интервю премиера Борисов, че е участвал в приватизацията на "Булгартабак". Именно след това премиерът Борисов преди година заговори за ревизия на приватизацията. Целта сега е да бъде пакетирано всичко като продукт на приватизацията. Това е популистки ход, каза Босев.

Прокопиев добави, че във всяка пропаганда има два принципа – да има враг и да се всява страх. Ако утре процедурата бъде започната, ще стане ясно, че България не е правова държава. Няколко души, начело с г-н Пеевски, решават кой да бъде проверен. Над половината от БВП идва от приватизирани фирми. Какво е посланието към тези инвеститори – вашите права не важат, ние решаваме кога и срещу кого да започнем конфискация. При това положение на нещата медиите са последната преграда срещу беззаконието

Институциите трябва да се върнат на обществото. В България не функционира нормалният политически цикъл и липсва независима, ярко изразена политическа опозиция. Изглежда, че БСП проявява инстинкти за превръщането си в автентична опозиция, допълни Прокопиев.

Силна опозиция, свободни медии и независима съдебна система – са трите стълба на демокрацията, каза още Росен Босев.

Интервюто на Диана Янкулова с Иво Прокопиев и Росен Босев чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Иво Прокопиев очаква да запорират имуществото му

Нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и единия от техните издатели – Иво Прокопиев , се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и..

обновено на 14.11.17 в 15:09
Още от категорията

В Ню Йорк започна дело срещу Кристо

В нюоркски съд днес започна дело срещу родения в България световно известен художник Кристо и "Смитсониън" - фондацията, която управлява Националните музеи на Съединените щати, заради нарушени авторски права на фотограф, предаде Ройтерс. Ищецът..

публикувано на 22.11.17 в 00:21

Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската ѝ част, отчетено в края на септември

Няма опасност за здравето на хората в България, обявиха от здравното ни министерство по повод информацията от Русия за радиоактивен облак с рутений-106, преминал над страната ни.  Според експертите стойностите, публикувани на страницата на..

обновено на 21.11.17 в 18:48
Холандия Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат ЕАЛ заради преместването й от Лондон в Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат Европейската агенция по лекарствата заради преместването й от Лондон в Амстердам, предаде Франс прес. Това се очаква да стане въпреки задоволството, което изпълнителният директор на агенцията Гуидо Раси изрази..

публикувано на 21.11.17 в 18:15

Съдебен медик на процеса в Кечкемет обвинява 10 българи и един афганистанец в жестокост към мигрантите

Ужасяващи експертни оценки даде съдебен медик на процеса в унгарския град Кечкемет срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени че са престъпна група трафиканти на хора, отговорна за смъртта на 71 бежанци, намерени мъртви в камион на автомагистрала в..

публикувано на 21.11.17 в 18:13

Стотици френски шофьори на камиони блокираха основни пътни артерии на границите на Франция

Стотици френски шофьори на камиони блокираха днес основни пътни артерии на границата на Франция с Белгия, Люксембург, Германия, Италия и Испания. Протестът е срещу изключването на пътните превози от новата европейска директива за командированите..

публикувано на 21.11.17 в 18:07

Петима души са в ареста след акция на специализираната прокуратура и ГДБОП

Петима души са в ареста за 24 часа след акция на специализираната прокуратура и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" срещу организирана престъпна група, занимавала се повече от година с рекет.  Акцията се е провела на територията на..

публикувано на 21.11.17 в 18:04

Александър Урумов в Деня на християнското семейство: Не можем без духовни ориентири

В Деня на христианското семейство Александър Урумов от Сдружението за християнска култура и ценности призова да не губим духовните ориентири: Докъде сме се докарали - това си е наша заслуга и наша слабост. Децата са най-голямата ни отговорност...

публикувано на 21.11.17 в 17:59