Иво Прокопиев: Държавните институции се използват като инструменти за натиск върху независимите медии

Росен Босев: Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не й харесват
Иво Прокопиев
Снимка: БГНЕС

Издателят Иво Прокопиев и журналистът Росен Босев коментираха в студиото на "Нещо повече" информациите за нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и самия Прокопиев, която се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и парламента.

КОНПИ ще запорира активи на Прокопиев и съпругата му, включително и на фирмата "Икономедиа", която издава вестник "Капитал", в която бизнесменът има мажоритарен дял, се съобщава в позицията на издателите и управляващия мениджмънт на "Икономедиа".

Това е поредният опит да бъде запушена устата на "Икономедия". КОНПИ е ефективен механизъм за тормоз. Тя разполага с механизми, които да направят по-трудно функционирането на фирмата – издателТова показва мрежа от зависимости, при който държавните институции са инструменти за натиск, за да бъдат принудени едни независими медии да млъкнат, каза Иво Прокопиев.

Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не ѝ харесват. Преди това ни атакува КЗК, после КФН, добави Росен Босев.

Цветан Василев обвини в интервю премиера Борисов, че е участвал в приватизацията на "Булгартабак". Именно след това премиерът Борисов преди година заговори за ревизия на приватизацията. Целта сега е да бъде пакетирано всичко като продукт на приватизацията. Това е популистки ход, каза Босев.

Прокопиев добави, че във всяка пропаганда има два принципа – да има враг и да се всява страх. Ако утре процедурата бъде започната, ще стане ясно, че България не е правова държава. Няколко души, начело с г-н Пеевски, решават кой да бъде проверен. Над половината от БВП идва от приватизирани фирми. Какво е посланието към тези инвеститори – вашите права не важат, ние решаваме кога и срещу кого да започнем конфискация. При това положение на нещата медиите са последната преграда срещу беззаконието

Институциите трябва да се върнат на обществото. В България не функционира нормалният политически цикъл и липсва независима, ярко изразена политическа опозиция. Изглежда, че БСП проявява инстинкти за превръщането си в автентична опозиция, допълни Прокопиев.

Силна опозиция, свободни медии и независима съдебна система – са трите стълба на демокрацията, каза още Росен Босев.

Интервюто на Диана Янкулова с Иво Прокопиев и Росен Босев чуйте в звуковия файл.

Свързани новини

Иво Прокопиев очаква да запорират имуществото му

Нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и единия от техните издатели – Иво Прокопиев , се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и..

обновено на 14.11.17 в 15:09
Още от категорията
Риана

Риана стана посланик на Барбадос за туризма и инвестициите

Премиерът на Барбадос обяви родената в страната певица Риана за посланик в сферата на туризма, инвестициите и образованието. В изявление Риана заяви, че е много горда и развълнувана от поверената й отговорност и че всеки жител на острова трябва да..

публикувано на 22.09.18 в 02:14
Манюел Валс

Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона

Бившият френски премиер Манюел Валс възнамерява да се кандидатурата за кмет на Барселона, който е негов роден град, съобщава "Либерасион". В момента той е депутат във френския парламент.  Манюел Валс многократно се е изказвал срещу сепаратизма, в подкрепа..

публикувано на 22.09.18 в 02:12

Абу Даби е най-сигурният град в света, сочи класация

Най-сигурният град в света е Абу Даби, сочи проучване на  интернет сайта "Numbeo".  В столицата на ОАЕ индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха. В първата десетка са още  Базел,  Сингапур, Квебек, Осака, Токио..

публикувано на 22.09.18 в 02:08

Курсанти и военни лекари положиха клетва на ритуал във Военноморското учиилище

21 курсанти във военноморските сили и 20 военни лекари положиха военна клетва на тържествен ритуал във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. От името на първокурсниците слово произнесе курсант Теодор Киряков от Варна. След това той..

публикувано на 22.09.18 в 01:52

Предлагат 150 работни места за младежи в района на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол

150 места за безработни младежи обявиха на поредната трудова борса работодатели от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. Според данни на бюрото по труда, безработните младежи в трите общини  до 29-годишна възраст са 265.  Обявените места са в сферата..

публикувано на 22.09.18 в 01:44

Задържаха иманяр на "Петолъчката"

Иманяр от Котел е бил задържан на пътен възел "Петолъчката" при съвместна специализирана операция на Главна дирекция "Национална полиция" и сливенските криминалисти. Операцията по задържането му е била под надзора на Окръжна прокуратура Сливен...

публикувано на 22.09.18 в 01:35

Съдиите в Сандански не искат да гледат делата и мерките на нападателите от Роженския манастир

Делата и мерките на задържаните за нападението над свещеник и опита за обир в Роженския манастир ще се гледат от Районен съд - Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд.  Всички съдии от Районен съд - Сандански са си направили самоотвод..

публикувано на 22.09.18 в 01:26