Екипи на ЕБВР и омбудсмана се срещнаха с жители на Радневско село Бели бряг

Екип на Европейската банка за възстановяване и развитие и представители на националния омбудсман се срещнаха с жители на Радневско село Бели бряг, което ще бъде унищожено, заради разширяване на въгледобива в източномаришкия басейн. 
Банката, която финансира с 25 милиона лева строителството на два нови багера в „Мини Марица изток“, контролира как се извършва отчуждаването на имоти от въгледобивното дружество.

Представителите на банката са анкетирали всеки жител поотделно, съобщи за „Хоризонт“ кметът на Раднево Тенко Тенев, който е бил с екипа в селото. Две трети от имотите вече са изкупени от „Мини Марица изток“ по оценки на независим оценител, избран от дружеството чрез търг. Предстои да бъдат изкупени още 45 къщи, а в селото в момента живеят не повече от 70 души.

По думите на кметския наместник на Бели бряг Тоньо Иванов хората искат достойно обезщетяване за насилственото си изселване. А според Андон Андонов – изпълнителен директор на мините нито един от хората не е притискан, а само няколко души искали по-високи суми от предлаганите им. Собствениците на най-скъпо оценените имоти са получили до 30 хиляди лева за тях.

Екипът на банката ще посети и село Трояново, другото в общината, което подлежи на изселване и заличаване. 

Още от категорията
община Ловеч

Подкрепа за професионално и личностно развитие за 35 деца и младежи, настанени в институции в Ловеч

35 деца и младежи, настанени в институции в Ловеч, ще получат подкрепа по проекта "Ние те открихме и подкрепяме". Изпълнител на проекта е сдружение "Екомисия 21 век".  "Проектът включва четири програми, по които децата и младежите ще бъдат социализирани, ще ги насочват към самостоятелен живот, както и към професионално и личностно развитие",..

публикувано на 24.09.18 в 13:22
Валентин Вацев

Валентин Вацев: Всички държавно-правни субекти са обвързани и зависими помежду си

Истина е, че всички държавно-правни субекти на тази земя са обвързани и зависими помежду си. Единствената сила, която изглежда като независима, но и това е илюзия, е Китай. Наистина всички са зависими. Това каза геополитическият анализатор Валентин Вацев в интервю за предаването „12+3“. Вацев подчерта, че често се бъркат понятията..

публикувано на 24.09.18 в 13:20

18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета към ВТУ предлагат инвеститори

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 13:14

Жители на видинското село Бела настояват за пешеходни пътеки

Жители на видинското село Бела настояват за пешеходни пътеки, за да могат да пресичат пътя. През селото минава главен път Е-79 и трафикът е натоварен. Никъде няма пешеходни пътеки, шофьорите карат с висока скорост, често стават катастрофи, коментират жители на Бела. В селото има табела за ограничение на скоростта, каза кметът на община..

публикувано на 24.09.18 в 13:00
В Плевен стотици деца се включиха с родителите си в благотворителната кампания „Стара хартия за нова книга“.  Дълга опашка от чакащи пред пункта за събиране на хартия за рециклиране се образува на централния площад „Възраждане“.

Стотици в Плевен върнаха хартия, за да получат книга

Стотици деца в Плевен се включиха днес с родителите си в националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. Регламентът ѝ гласи, че всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи нова книжка по избор. А всички, които донесат допълнителни 5 кг, ще бъдат възнаградени с новото издание „Грийн тийн“,..

публикувано на 24.09.18 в 13:00

Вечер на Космоса и авиацията в Руския културно-информационен център в София

Вечер на Космоса и авиацията ще се проведе днес в Руския културно-информационен център в София. Организаторите са подготвили специална научно-практична програма за посетителите. Гостите ще могат да изпълнят симулиран полет на първия български авиосимулатор „Фотоника“. В предаването „Преди всички“ Явор Киряков - управител на Университета за..

публикувано на 24.09.18 в 12:33

Жълт код за силен вятър е обявен за по-голямата част от страната

Синоптиците предупредиха за очакван силен до бурен вятър. Жълт код е обявен за по-голямата част от страната, с изключение на крайните югоизточни райони. В Дунавската равнина поривите на северопазападния вятър ще достигат 90 километра в час. 

публикувано на 24.09.18 в 11:57