Миньор почина след инцидент в рудник „Ораново“ край Симитли

| обновено на 14.11.17 в 20:37
Снимка: БГНЕС

55-годишен миньор почина след инцидент в рудник "Ораново" край Симитли. Официално бе потвърдена информацията, че 55-годишният миньор Стефан, който е от село Долно Осеново, е починал в болница в Благоевград, където малко преди това е бил транспортиран по спешност. По все още непотвърдена информация, миньорът е бил блъснат от празна вагонетка, която се е движила с голяма скорост и най-вероятно е излязла от релсите. Инцидентът е станал около 16.35 часа.

В рудник "Ораново" влязоха специалисти по минно инженерство от Областна инспекция по труда в Кюстендил. Те започнаха проверка на обстоятелствата около трудовата злополука и условията за безопасност при работа. Експертите са от Кюстендил, а не от Благоевград, тъй като в Благоевградската инспекция няма инженери - геолози и минни спасители.

Днешната злополука е поредната в рудника от последните години. В края на февруари тази година срутване прати миньор в болница. По-рано, през май 2016 отново срутване рани други двама миньори и им причини доста тежки фрактури. И през 2015 имаше ранени при срутване под земята. Най-голямата трагедия в рудника обаче се случи на 16 юли 2013 година, когато при срутване на огромни количества кал и земна маса бяха затрупани четирима миньори. Телата на двама от тях бяха открити същия ден, а издирването на останалите продължи 16 дни. Тогава почина още един работник от рудника, който получи инфаркт по време на монтаж на електродвигател. Точно две години след инцидента прокуратурата прекрати разследването по случая с аргумента, че срутването на кална и земна маса не е могло да бъде предвидено.

Синдикати в мина "Ораново" няма повече от десет години. Това според бивши профсъюзни лидери е и основната причина за сведените до критичния минимум условия на труд и мерки за безопасност. 


Още от категорията

БАН създава ново научно звено на мястото на НИМХ

Ново научно звено се създава в структурата на БАН на мястото на Националния институт по метеорология и хидрология - реши Общото събрание на БАН, на което присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев. В новата структура ще работят учените, които остават в академията и ще се занимават с научни изследвания. Председателят на Общото събрание проф...

публикувано на 25.09.18 в 12:37

Известният автокрадец Георги Воденичаров - Кико е задържан в София след преследване

Известен автокрадец беше задържан в столичния квартал "Витоша" при операция на Главна дирекция "Национална полиция" през изминалата нощ. По информация на "Хоризонт", арестуваният е Георги Воденичаров, познат с прякора Кико, а друг автокрадец, познат с прозвището Лъвицата, е успял да избяга. Акцията е проведена от Главна дирекция "Национална..

обновено на 25.09.18 в 12:35

Протест на ловци спиря движението на ферибота при Никопол за няколко часа

Ловци от Плевенско затвориха тази сутрин от 8 до 11 часа движението на ферибота Никопол -Турну Мъгуреле. Причината е готвената заповед от Министерството на земеделието, храните и горите за забрана на групов лов на дива свиня в ловностопански райони по река Дунав. Разпоредбата засяга  около 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе..

обновено на 25.09.18 в 12:32
Вероника де Буур

Гимнастика и танци за бебета и възрастни с млад дух

„Всички ние танцуваме. Потропваме с крак, барабаним с пръсти и се движим ритмично, когато чуваме музика. Танцът е нещо естествено, което ни идва отвътре. Затова танцувайте!“ – приканва Вероника де Буур. От най-ранна детска възраст Вероника се занимава с източни практики и бойни изкуства. Като ученичка тренира състезателни танци и модерен..

публикувано на 25.09.18 в 12:26

Американка спаси 27 домашни животни от бурята Флорънс, но се озова в ареста

Тами Хъджис от американския щат Северна Каролина, който пострада най-много от бурята Флорънс, е успяла да спаси 27 домашни животни от стихията, но това ѝ навлякло само неприятности, пише huffingtonpost.com. Ураганът премина през Атлантическото крайбрежие на САЩ, причинявайки много щети и смъртта на над 30 човека, повече от половината от тях..

публикувано на 25.09.18 в 12:21

В Турция е задържан високопоставен член на "Ислямска държава"

В южния турски град Адана е бил задържан соченият за местен ръководител на организацията "Ислямска държава". Същевременно продължават и операциите на турските власти срещу кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция. Според полицията задържаният вчера в Адана т. нар. "местен "емир", т.е. най-високопоставеният член на терористичната групировка..

публикувано на 25.09.18 в 12:10
комисар Владимир Демирев

Склад на завод "Динамо" в Сливен e изгорял напълно, други два са с частични поражения

Изцяло е локализиран пожарът е ТЕЦ-Сливен и няма опасност за околните сгради, заяви директорът на директорът на Регионалната дирекция на пожарна безопасност и защита на населението комисар Владимир Демирев. В складовете на завод "Динамо" ситуацията също е овладяна. Екипи на противопожарната служба дежурят на двете огнища.  Вероятната причина..

обновено на 25.09.18 в 12:08