Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньор почина след инцидент в рудник „Ораново“ край Симитли

| обновено на 14.11.17 в 20:37
Снимка: БГНЕС

55-годишен миньор почина след инцидент в рудник "Ораново" край Симитли. Официално бе потвърдена информацията, че 55-годишният миньор Стефан, който е от село Долно Осеново, е починал в болница в Благоевград, където малко преди това е бил транспортиран по спешност. По все още непотвърдена информация, миньорът е бил блъснат от празна вагонетка, която се е движила с голяма скорост и най-вероятно е излязла от релсите. Инцидентът е станал около 16.35 часа.

В рудник "Ораново" влязоха специалисти по минно инженерство от Областна инспекция по труда в Кюстендил. Те започнаха проверка на обстоятелствата около трудовата злополука и условията за безопасност при работа. Експертите са от Кюстендил, а не от Благоевград, тъй като в Благоевградската инспекция няма инженери - геолози и минни спасители.

Днешната злополука е поредната в рудника от последните години. В края на февруари тази година срутване прати миньор в болница. По-рано, през май 2016 отново срутване рани други двама миньори и им причини доста тежки фрактури. И през 2015 имаше ранени при срутване под земята. Най-голямата трагедия в рудника обаче се случи на 16 юли 2013 година, когато при срутване на огромни количества кал и земна маса бяха затрупани четирима миньори. Телата на двама от тях бяха открити същия ден, а издирването на останалите продължи 16 дни. Тогава почина още един работник от рудника, който получи инфаркт по време на монтаж на електродвигател. Точно две години след инцидента прокуратурата прекрати разследването по случая с аргумента, че срутването на кална и земна маса не е могло да бъде предвидено.

Синдикати в мина "Ораново" няма повече от десет години. Това според бивши профсъюзни лидери е и основната причина за сведените до критичния минимум условия на труд и мерки за безопасност. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна