Българите в Албания искат учители по български език

Българите в Албания имат нужда от учители на български език, заяви председателят на дружеството „Наша Гора“ Фисник Ходжа.

Защото български диалект се говори само вкъщи, а в училище досега се учи албански език. Друго важно нещо е инфраструктурата в районите, където живее официално признатото българско малцинство, посочи Ходжа.

Българските институции ще направят всичко възможно, за да се гарантират правата на малцинството ни в Албания, каза от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Тирана с представители на местната българска общност.

Българското малцинство в Албания ще има възможност за изучаване на майчин език в средното училище. Това предстои да бъде уточнено. Второто, правото на излъчване на български програми на български език в радиото, в телевизията. Крайно време е да се уредят и културните центрове в двете столици. За нас българското национално малцинство в Албания е един естествен мост за развитието на отношенията между двете държави, за това да има повече инвестиции, посочи българският вицепрезидент.

Още от категорията

Обезлюдяващи села със стряскащи имена

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. По този път вървят и селата Вещица, Краводер, Кривонос, Ребро, Гърло, Непразненци, Държава, Углярци, Мишеморков хан, Недоклан, Дупините и още много други. Тези села също имат..

публикувано на 19.07.18 в 14:10

Кризисен щаб ще координира действията по овладяване на заразните заболявания при животните

В Агенцията по храните започва да работи Национален кризисен щаб, който ще координира действията по овладяване на заразните заболявания при животните. Три са актуалните зарази, с които ветеринарните власти трябва да се справят - птичия грип, чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете.

публикувано на 19.07.18 в 14:05

Дезинфектират пътните артерии в Пловдивско срещу разпространението на чумата

Всички входни и изходни пътни артерии на Пловдивска област ще се дезинфектират, за да не се допусне разпространението на чумата по животните. Денонощни полицейски патрули ще следят за незаконно транспортиране на животни. Това се реши на среща за епизоотичната обстановка в областта. За обсъждане на ситуацията в региона утре в Пловдив пристигат..

публикувано на 19.07.18 в 14:02

Комисия от Община Крумовград започва оглед на щетите след падналата в района градушка

Комисия от Община Крумовград започва оглед на щетите след падналата в района градушка. Засегнати са около 3 000 декара насаждения. Според местните жители ледените зърна са унищожили 80 на сто от продукцията. Подадените заявления за обезщетения са над 100. „Нямаше щети, счупени прозорци и така нататък, да кажем на коли, но на растенията е..

публикувано на 19.07.18 в 13:58

Прокуратурата внесе за четвърти път обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова

Прокуратурата внесе за четвърти път в съда обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Той беше връщан два пъти на Софийския градски съд и един път на Специализирания наказателен съд заради съществени процесуални нарушения. Ченалова, която бившият посланик на Франция Ксавие дьо Кабан нарече "гнила ябълка" в съдебната ни система и беше..

публикувано на 19.07.18 в 13:42

Трима надзиратели от Варненския затвор са арестувани заради корупционни практики

Трима надзиратели от Варенския затвор са задържани за срок до 72 часа за това, че са пускали затворник да излиза извън територията на затвора. Това съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров . Окръжният прокурор съобщи, че обвинението срещу тримата задържани надзиратели е свързано с шест случая - от 31-ви май до 18-ти юли, при които..

обновено на 19.07.18 в 13:33

За чумната политика като научност

Чумата в Странджа завъртя голямото колело на държавната машина и оттам очаквано изпаднаха няколко дребни шайби. За спокойствие на по-големите,  радост на протестиращите и медийна храна на зрителите. Част от мотивите на уволненията са и неразбории в селскостопанската ни политика, засега на ниво министерство. Нещо, което се знае и дискутира много преди..

публикувано на 19.07.18 в 12:35