Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Албания искат учители по български език

Българите в Албания имат нужда от учители на български език, заяви председателят на дружеството „Наша Гора“ Фисник Ходжа.

Защото български диалект се говори само вкъщи, а в училище досега се учи албански език. Друго важно нещо е инфраструктурата в районите, където живее официално признатото българско малцинство, посочи Ходжа.

Българските институции ще направят всичко възможно, за да се гарантират правата на малцинството ни в Албания, каза от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Тирана с представители на местната българска общност.

Българското малцинство в Албания ще има възможност за изучаване на майчин език в средното училище. Това предстои да бъде уточнено. Второто, правото на излъчване на български програми на български език в радиото, в телевизията. Крайно време е да се уредят и културните центрове в двете столици. За нас българското национално малцинство в Албания е един естествен мост за развитието на отношенията между двете държави, за това да има повече инвестиции, посочи българският вицепрезидент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени