Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимбабвийски офицери отрекоха да e извършен преврат в страната

Робърт Мугабе - президент на Зимбабве
Военни от армията на Зимбабве отрекоха в страната да е в ход военен преврат, предаде Франс прес. В изявление, прочетено от генерал по държавната телевизия Зе Би Си, също така беше подчертано, че президентът Робърт Мугабе и семейството му са безопасност. Според военните цел на действията им са "престъпници около" Мугабе. Към 2 ч. часа местно време се е чула продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента в столицата, е казал за Франс прес жител на квартал "Бороудейл".

По-рано беше съобщено за няколко силни експлозии, отекнали в центъра на столицата Хараре, след като войници са били разположени по улиците на града и са завзели държавната телевизия. Това засили спекулациите за държавен преврат срещу 93-годишния Мугабе.

Междувременно Великобритания и Съединените щати предупредиха своите граждани в Зимбабве да останат на безопасно място, докато се изясни политическата ситуация в африканската държава.

Във вторник управляващите обвиниха главнокомандващия на въоръжените сили Константино Чивенга в извършване на преврат, след като голям брой военнослужещи бяха разположени на ключови места около столицата. В понеделник от армията на Зимбаве заявиха, че са готови да се намесят в политиката, за да сложат край чистката срещу поддръжници на уволнения вицепрезцидент Емерсън Мнангагва. Мугабе уволни първия си заместник заради прояви на нелоялност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна