Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей ще се срещне с председателя на ЕНП

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей ще се срещне днес в Лондон с Мафред Вебер, председател на най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия. Преди да отпътува за Великобритания обаче Вебер заяви, че не идва с добри новини за Тереза Мей.

Изключително важните преговори между Великобритания и ЕС за бъдещето на търговските отношения и преходния период изглежда ще бъдат забавени отново на срещата на високо равнище на ЕС през декември, смята Манфред Вебер, който е приближен на канцлера Ангела Меркел.

Преди да отпътува за Лондон, председателят на ЕНП заяви на пресконфенция в Страсбург, че има разочароващо послание за британския премиер.

Не изглежда вероятно през декември да започне втората фаза на преговорите по Брекзит. Искаме да предупредим британското правителство, че времето тече и е необходимо то да представи ясни предложения на масата за преговори, посочи Вебер.

Миналия петък главният европейски преговарящ Мишел Барние даде срок от две семици на британците да изяснят каква сума са готови да платят по сметката по развода, за да се задвижат преговорите напред. Европейските бизнес лидери, които се срещнаха с Тереза Мей в понеделник в Лондон, я призоваха да не пренебрегва казаното от Барние, защото ще загуби икономическото доверие на Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени