Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

В 143 училища има дискриминация в приема на първолаци, извежда в заглавие СЕГА. Четири месеца след като прокуратурата установи наличие на дискриминационни условия при записването на първолаци в столицата, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) най-после ще се занимае с този казус. Днес на публично заседание комисията ще разгледа преписка за дискриминационна дейност при приема на ученици в първи клас в поне 143 училища в цялата страна, съобщиха вчера от Върховната административна прокуратура, която е инициирала производството пред комисията.

През юли от прокуратурата съобщиха, че са проучили допълнителни критерии за класиране на първокласници в произволно избрани училища в София. Констатациите бяха, че педагогическите съвети на школата са въвели предимства, например за деца на родители, които работят в МОН, общината или държавната администрация, или пък в сферата на образованието. "По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители", смятат от прокуратурата.

Виж повече

В половината от училищата и детските градини в София сивия сектор е доставчик на хляб и закуски. Освен, че зад изделията не стои легалния бизнес, те нямат и качество, твърди пред ТРУД Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя твърди, че в 50% от детските заведения в столицата се ядат закуски, които не отговарят на стандартите на организацията. Проблемът ще бъде обсъден на среща на Кукушева със столичният кмет Йорданка Фандъкова, когато тя ще чуе конкретните предложения на асоциацията. Кметът изяви такава готовност вчера по време на дискусия с бизнеса. По думите на Кукушева, има неосъществен контрол на място.

Фандъкова съобщи, че София ще разполага с дигитални карти на бизнеса в града. Едната ще бъде индустриална ище показва какви производства има в столицата и как са разпределени по кварталите. Другата ще показва къде е съсредоточена работната ръка.

Виж повече

Годишната инфлация се увеличи до 2,5%, отбелязва МОНИТОР. Това сочат последните данни на Националния статистически институт. Оказва се, че настъпването на студения сезон ускорява инфлацията в България заради ръста на цените на облеклото и обувките за зимата, горивата за битови нужди - въглищата, дървата за отопление и отоплителните уреди. Инфлацията от началото на годината е 1,9% а годишната инфлация за октомври 2017 г. спрямо октомври 2016 г. е 2,5%. През десетия месец на годината най-силно поскъпват облеклото и обувките – средно със 7,3%. Според статистиката цените са скочили най вече при обувките – с 8,6 на сто, а увеличението при дебелите връхни дрехи е от 6,7%.

Виж повече

57% от пенсионерите с коледна добавка от 40 лв., информира МОНИТОР. Ще има коледна добавка от 40 лева за всички пенсионери, чиито пенсии са под 321 лева. Това съобщи пред БНТ социалният министър Бисер Петков. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Министерския съвет утре. "По разчетите на НОИ тази еднократна допълнителна сума, заедно с декемврийските пенсии, ще получат 1 млн. 232 хиляди пенсионери, което е около 57% от общия им брой. Затова държавата ще отдели 50 млн. лв", обясни Петков.

Виж повече

100 села в страната без обществен транспорт, четем също в МОНИТОР. Според одит на Сметната палата само в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч до 48 населени места не пътува обществен транспорт До други 43 пък има транспортни връзки под 5 дни в седмицата. Това пък затруднява достъпа на хората до работа, както и до административни, здравни и образователни услуги. От общо 51 общини в Северозапада за периода 2014-2016 г. 33 от тях са получавали държавна субсидия за обществени пътнически превози по нерентабилни линии. Сметната палата обаче е установила, че в разработването на транспортните схеми има нарушения. Изискванията не са спазили в Белоградчик, Враца, Вършец, Кула, Мездра и Плевен. Те са лишили превозвачите от възможността да получават компенсации и са създали риск за превозната услуга, сочи одитът.

Виж повече

"Айрън Мейдън" идват за първи концерт в Пловдив, съобщава СЕГА. Той ще бъде на 22 юли догодина до гребния канал, където това лято се състоя първото издание на феста "Хилс оф рок". Гостуването на английските метъл легенди ще бъде под шапката на този фестивал, но събитието ще бъде отделно от същинския фест и ще води "Хилс ексклузив". Концертът на "Айрън Мейдън" ще бъде четвърти за групата у нас, като останалите бяха само в София. Първият беше още през 1995 г. в зала "Христо Ботев" (тогава с Блейз Бейли като вокалист вместо Дикинсън). Следващият се случи през 2007 г. на ст. "Локомотив", а последният - през юни 2014 г. в "Арена Армеец".

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени