Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават срещите на вицепрезидента с българското малцинство в Албания

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Във втория ден от визитата си в Албания вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети град Кукъс и ще се срещне с българите там. Представителят на нашата общност там Фисник Ходжа и председател на дружеството "Наша гора" коментира:

Това беше един исторически успех за всички българи. Най-накрая достигнахме до признаване официално на българско малцинство в Албания.

Организацията, заедно с дружеството за Българо-албанско приятелство внесе в Министерския съвет на Албания искане за признаване на българското малцинство и Тирана го направи официално със закон преди месец. Сега българските общности трябва да работят по-активно при изработването на нормативните документи, за да може законът да заработи, а правата на сънародниците ни да бъдат защитени. За това призова и вицепрезидентът Илияна Йотова:

Ще отида в този край на България, в който има такава компактна българска общност с български произход. Искаме да чуем хората с техните проблеми, това, което те биха искали, но сме в началото на един дълъг процес и на много, много работа, които ще свършим заедно. Хубавото е, че имаме гаранциите и желанието от албанска страна да работим заедно.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени