Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за КФН гласуват окончателно депутатите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Депутатите ще гласуват окончателно промените в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН). Предвижда се драстично увеличение на таксите, които Комисията събира. В седмичната програма на депутатите са и окончателните гласувания на измененията в Закона за МВР и в Закона за концесиите.

Комисията за финансов надзор ще събира в пъти по-високи такси от пенсионните дружества, борсовите посредници и застрахователите, това предвиждат промените в закона. За издаване на лиценз и разрешение за извършване на застрахователна дейност застрахователите вече ще плащат 135 000 лева такса за разлика от сега събираните - 45 хиляди лева. Таксата за пенсионен фонд става 75 хиляди лева. Пада и таванът на заплатата на председателя на Комисията за финансов надзор.

С промените в закона за МВР ще е възможно автоматично спешно повикване от превозно средство към телефон 112 чрез активиране на бордовите сензори на автомобила или чрез ръчно набиране.

При регистрация на автомобили в КАТ вече ще се прави електронна справка в базата данни на държавата, в която първоначално е регистрирана колата.

С промени в закона на концесиите се предлагат две основни форми на концесии с публично-частно партньорство и концесия за ползване. За да се гарантира общественият интерес, Народното събрание ще се произнася за концесиите със срок от 35 години или повече. Законопроектът за концесиите беше внесен отново и приет на първо четене  след като през февруари президентът Румен Радев наложи първото си вето върху оспорвания от граждански организации Закон за концесиите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени