Пореден опит да бъде даден ход по същество на делото "Сарафово"

Днес ще има пореден опит да бъде даден ход по същество на делото за атентата на летището в Бургас, извършен на 18 юли 2012 година. Подсъдимите Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан все още се издирват с червена бюлетина на Интерпол и затова процесът срещу тях се води задочно.

Проблем пред старта на делото, което се забави почти година и половина, беше призоваването на наследниците на петимата загинали израелски туристи и на близо 40-те пострадали при взрива на летището в "Сарафово".

На последното заседание стана ясно, че съдът е успял да се свърже с пострадалите и наследниците на загиналите. Всички те вече са конституирани като граждански ищци, а някои като частни обвинители.

Сред тях са и близките на единствения загинал при атентата български гражданин – шофьора на взривения автобус Мустафа Кьосов.

Допуснатите по делото граждански искове са за рекордните над 200 милиона лева. Ако СНС този път успее да даде ход на делото по същество и започнат и първите разпити, за днес са призовани 10 свидетели.


Още от категорията

Протестиращи от Владая и "Княжево" ще блокират пътя Е-79

Жители на село Владая и столичния квартал „Княжево“ излизат на 5-ия си протест от миналата година досега. Те ще блокират за 1 час - от 12 до 13 часа, главният път Е 79. Протестиращите настояват за подобряване на обществения транспорт и инфраструктурата в района. Пред "Хоризонт" председателят на инициативния комитет Васил Николов посочи за какво..

обновено на 19.11.17 в 09:55

Пета градска болница в София вече разполага с детски спирометър

Общинската Пета градска болница в София вече разполага със специална апаратура за изследване на белите дробове на пациенти над 2-годишна възраст. Детският спирометър е на стойност над 30 000 лв. и е осигурен със средства от кампанията "Българската Коледа". Апаратът измерва количеството въздух, което преминава през дробовете на децата, като дава..

публикувано на 19.11.17 в 09:49

Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

Заради тежките катастрофи от последните два дни по пътя София-Варна, по трасето на територията на Ловешка област полицейските патрули са увеличени двойно за всички почивни и празнични дни. При инцидентите загинаха общо 11 души, други 26 бяха ранени, четирима от тях са в критично състояние с опасност за живота. Вътрешният министър..

обновено на 19.11.17 в 09:36

Над 183 милиона лева са предвидени за 2018-та година в план-сметката за чистотата на София

Над 183 милиона лева са предвидени за 2018-та година в план-сметката за чистотата на София, което е с 6,37 процента повече от средствата през 2017 г. Основни приоритети са намаляване на количеството на  депонираните отпадъци, което ще спести близо 1 милион лева. Предвижда се 35 тона по-малко депонирани отпадъци, каза пред „Хоризонт“..

публикувано на 19.11.17 в 08:59

Турската прокуратура започна разследване срещу двама американски магистрати

Турската прокуратура е предприела разследване срещу двама американски магистрати заради дело срещу бизнесмен от турско-ирански произход. Междувременно на политическо ниво острата реторика между Анкара и Вашингтон продължава. Прокуратурата в Истанбул e разпоредила проверка срещу бивш и действащ американски прокурор заради делото на Реза..

публикувано на 19.11.17 в 08:49

Погребението на трикратния олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу ще се състои днес в Истанбул

Погребението на единствения в историята трикратен олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу ще се състои днес в Истанбул. Областният управител на Истанбул Васип Шахин съобщи пред медиите, че погребалната церемония ще се проведе непосредствено след обедната молитва в джамията „Фатих“ в мегаполиса. Спортистът ще бъде..

публикувано на 19.11.17 в 08:11

Сблъсъци между полиция и протестиращи имаше в Париж

Протест срещу робството в Либия се проведе във френската столица Париж. Поводът за недоволството стана разследване на Си Ен Ен, от което става ясно, че младежи от Нигерия и други африкански страни се продават като роби за около 400 долара в Либия. Първоначално няколкостотин демонстранти се събраха пред посолството на Либия недалеч от Айфеловата кула...

обновено на 19.11.17 в 07:22