Оповестиха първите резултати от проверката на Трудовата инспекция в рудник "Ораново"

| обновено на 15.11.17 в 15:34
БГНЕС

От Изпълнителна дирекция "Главна инспекция по труда" оповестиха първите резултати от проверката в рудник "Ораново", където загина 55-годишен миньор.

Първоначалните данни от разследването сочат, че около 16.40 часа по уклон №2 са се движели четирима работници, които са влизали в рудника. Единият от тях е и загиналият Стефан Синяков. По същото време електровозчикът е извършвал маневрени операции с един от вагоните на горното ниво, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път и да промени посоката на движение. Инспекторите уточняват, че бариерата е била вдигната, вагонът политнал надолу и на 120-ия метър ударил 55-годишния газоизмервач. Другите трима работници по чудо останали невредими.

От събраната при проверката документация е видно, че всички работници са минали на инструктаж за безопасност. Разследването на Инспекцията по труда и на прокуратурата продължава до пълното изясняване на пропуските и причините, довели до тежкия инцидент със смъртен случай.

До късно през нощта минните инженери от Областната инспекция по труда в Кюстендил са били на оглед на мястото на злополуката, проверили са цялата документация по организацията на работа за деня, инструктажите и условията за безопасност, разпитвали са очевидци на трагедията.

Утре в 10.30 часа пресконференция ще даде кметът на община Симитли Апостол Апостолов. За "Хоризонт" той потвърди, че от шест месеца подава сигнали до институциите за нередности във въгледобивното дружество.

До края на деня се очаква официална информация и от Дирекция "Национален строителен контрол" дали е извършвала проверка на сигналите и какви са резултатите от нея.

Още от категорията

А. Стефанов: От 10 дни Бюджетът остава на заден каданс, за да се занимаваме с риторическите похвати в НС

Събитията в парламента от последните седмици  не са нещо ново в политическия живот, нито нещо кой-знае колко съдържателно. Аз бих го категоризирал като най доброто нещо, което може българската опозиция и донякъде най доброто, което може българският политически елит в последните десетилетия. Какво имам предвид? Най-вече противопоставяне,..

публикувано на 19.11.17 в 14:17

МС ще заседава в македонския град Струмица на 23 ноември

Министерският съвет ще заседава в македонския град Струмица на 23 ноември, съобщи на Национален форум на предприемачите в Боровец заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов . Изнесеното заседание на министрите е в продължение на политиката на страната за добросъседство и в отговор на водещия приоритет на Българското европредседателство за..

публикувано на 19.11.17 в 13:26

Цв. Цветанов призова за засилване на видеоконтрола по пътищата

За засилване на видеоконтрола по пътищата призова заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в коментар за катастрофите от последните дни: Много е важно видеконтролът да бъде засилен и да бъде на интегриран подход, за да може всеки един, който участва в движението да бъде санкциониран и това да бъде една от..

публикувано на 19.11.17 в 12:45

Вотът на недоверие ще бъде внесен, след като бъде приет Бюджет 2018

БСП ще подновят искането за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента, което стана причина за ескалирането на напрежението в НС и последвалата оставка на председателя му Димитър Главчев . Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“  Александър Симов  от БСП: ГЕРБ го изживяват това като някаква супер сакрална жертва, а..

публикувано на 19.11.17 в 12:26

Цв. Цветанов: Димитър Главчев ще е част от Народното събрание

Димитър Главчев ще е част от Народното събрание, увери Цветан Цветанов . По думите му, оставката на Главчев, която е личен акт, не е  победа за БСП, а желание на Главчев и ГЕРБ да запазят стабилността в страната: Митко Главчев не е загубен за каузата, не е загубен за парламентаризма и в момента ние не сме загубили позицията, която ГЕРБ по..

публикувано на 19.11.17 в 12:10

Цв. Караянчева: Главчев постъпи държавнически, надявам се да остане депутат

От дълго време съм в политиката, а от 6 месеца съм заместник-председател на парламента и съм чула какво ли не. За мен е важно хората да ме приемат такава, каквато съм, да си свърша работата и наистина да бъда първа сред равни, както трябва да бъде един председател. Обещавам да наблягам повече на втората част. Надявам се да нямам такива тежки..

публикувано на 19.11.17 в 10:49
Димитър Главчев

Политическата турбуленция "изхвърли" от председателското място в НС Димитър Главчев

Политическата турбуленция и завихрянето при поредния скандал "изхвърли" от председателското място в Народното събрание Димитър Главчев . Политическите коментари и оценки на поредния мониторингов доклад на ЕК за напредъка на страната ни - партийно оцветени и противоположни. Корупцията и справянето с нея в основата на критиките на Брюксел...

публикувано на 19.11.17 в 10:40