Оповестиха първите резултати от проверката на Трудовата инспекция в рудник "Ораново"

| обновено на 15.11.17 в 15:34
БГНЕС

От Изпълнителна дирекция "Главна инспекция по труда" оповестиха първите резултати от проверката в рудник "Ораново", където загина 55-годишен миньор.

Първоначалните данни от разследването сочат, че около 16.40 часа по уклон №2 са се движели четирима работници, които са влизали в рудника. Единият от тях е и загиналият Стефан Синяков. По същото време електровозчикът е извършвал маневрени операции с един от вагоните на горното ниво, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път и да промени посоката на движение. Инспекторите уточняват, че бариерата е била вдигната, вагонът политнал надолу и на 120-ия метър ударил 55-годишния газоизмервач. Другите трима работници по чудо останали невредими.

От събраната при проверката документация е видно, че всички работници са минали на инструктаж за безопасност. Разследването на Инспекцията по труда и на прокуратурата продължава до пълното изясняване на пропуските и причините, довели до тежкия инцидент със смъртен случай.

До късно през нощта минните инженери от Областната инспекция по труда в Кюстендил са били на оглед на мястото на злополуката, проверили са цялата документация по организацията на работа за деня, инструктажите и условията за безопасност, разпитвали са очевидци на трагедията.

Утре в 10.30 часа пресконференция ще даде кметът на община Симитли Апостол Апостолов. За "Хоризонт" той потвърди, че от шест месеца подава сигнали до институциите за нередности във въгледобивното дружество.

До края на деня се очаква официална информация и от Дирекция "Национален строителен контрол" дали е извършвала проверка на сигналите и какви са резултатите от нея.

Още от категорията

Български евродепутат предлага общоевропейски орган да следи за двойни стандарти при храните

Евродепутатът Момчил Неков ще се стресне с журналисти, за да представи идеята си за изготвяне на парламентарно становище относно двойния стандарт при храните в ЕС.  За „Хоризонт“ и предаването „Преди всички“, той сподели, че целтта на срещата е да се изготвят още предложения, които да бъдат добавени към вече готовото становище. Целта е да..

публикувано на 22.01.18 в 09:24
Маргаритис Схинас

Схинас: Няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенген

Няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенгенското пространство, заяви в интервю за предаването "Преди всички" говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас . Той подчерта, че по време на своето E вропредседателство България трябва да разсее съмненията сред някои държави от Европейския съюз за приемането ѝ в..

обновено на 22.01.18 в 08:47

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите от ЕС на среща в НДК

Председателите на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз ще заседават в конгресния център в НДК. Със срещата се открива парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията на председателите на комисиите по европейските въпроси, т.нар. "Председателски..

обновено на 22.01.18 в 08:36

Румен Радев и Илияна Йотова - една година по-късно

Днес се навършва една година от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент. Дни, след като пое поста, новият президент разпусна парламента, насрочи избори и назначи служебен кабинет. Радев и правителството му бяха критикувани от ГЕРБ заради кадруване, спиране на обществени поръчки и предложение..

обновено на 22.01.18 в 08:18

Работата на американското правителство остава блокирана след като Сенатът не постигна консенсус за временно финансиране

В Съединените Щати работата на правителството продължава да е блокирана след като през уикенда законодатели в Сената не постигнаха споразумение за гласуване на мярка за временно финансиране. Основният спорен момент е свързан с настояването на демократите за защита от депортация на стотици хиляди имигранти. Републиканците уверяват, че въпросът с..

публикувано на 22.01.18 в 07:26

САЩ призоваха Турция да прояви сдържаност в Сирия

Турски бойни самолети са унищожили две огневи позиции, от които сирийските кюрдски формирования обстрелваха турски градове по границата, съобщи турската телевизия "А хабер". Според информацията има десетки ранени в резултат на кюрдския обстрел.  В хода на започналата в събота военна операция  "Маслинова клонка" срещу кюрдските милиции в района на град..

обновено на 22.01.18 в 07:22

Чешкият премиер Андрей Бабиш на посещение у нас

Министър-председателите на България и Чехия Бойко Борисов и Андрей Бабиш ще имат работна среща. По покана на Борисов двамата ще обсъдят теми от взаимен интерес, както и приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Без официално да е обявено се очаква Борисов и Бабиш да обсъдят и продажбата на активите на..

публикувано на 22.01.18 в 07:10