КЗД разглежда казуса за дискриминация при приема на ученици в 1-ви клас

КЗД започва проверка на национално ниво

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе открито заседание по казуса има ли дискриминация при приема на ученици в първи клас.

В институцията е образувана преписка, след проверка на Върховната административна прокуратура в някои столични училища. От документите става ясно, че педагогическите съвети в някои учебни заведения са въвели предимства за прием на първокласници на родители, работещи в образованието, държавната администрация и Столичната община.

От прокуратурата смятат, че произхода на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с тези, чийто родители работят в сферите на образованието, администрацията и в Столичната община. От държавното обвинение уточняват, че текстът от общинските нормативи, който дава право да се въвеждат допълнителни критерии за прием на деца е отменен от Административния съд в София.

След като се появиха съмнения за неравни условия за прием на първокласници в столицата, от Комисията за защита от дискриминация започват проверка на национално ниво. Тя ще обхване повече от 140 училища.


Още от категорията

Питейната вода в село край Стрелча е със завишено съдържание на нитрати

Питейната вода на стрелчанското село Смилец е със завишено съдържание на нитрати, съобщи Пазарджишката здравна инспекция. На населението се препоръчва да пие бутилирана вода.   На местното водоснабдително дружество са наложени предписания.  От "ВиК" - Стрелча  информират, че имат изготвено проектопредложение за воден цикъл в района, но към момента..

публикувано на 19.11.17 в 14:30

Мъж загина при пожар в Димитровград

63-годишен мъж е загинал при пожар в Димитровград. Инцидентът е станал в жилище в  квартал “Вулкан”.   Вероятно огънят е тръгнал от печка с твърдо гориво.

публикувано на 19.11.17 в 14:27

Жената, която пострада тежко при катастрофа вчера, ще бъде преместена в София

40-годишната жена от Севлиево, която пострада тежко при вчерашната катастрофа на пътя София-Варна край село Сопот, ще бъде транспортирана от Ловешката болница, където беше приета в критично състояние, във ВМА в София. Състоянието й в момента е стабилно и позволява да бъде преместена.  Останалите от пострадалите при трите катастрофи на същия път, се..

публикувано на 19.11.17 в 14:25

11 центъра за консултации към Националното бюро за правна помощ функционират у нас, предстои откриването на още един

В страната са създадени 11 регионални центъра за консултации към Националното бюро за правна помощ. На 23-ти ноември предстои създаването на център и в Пазарджик, това съобщи Елена Чернева - председател на бюрото: Сега, когато гражданинът отиде в регионалния център, за консултиране, с едно заявление до Националното бюро за правна помощ чрез..

публикувано на 19.11.17 в 14:22

За поредна година община Ямбол организира благотворителната кампания „Подай ръка - спаси живот"

За 10-та година община Ямбол организира благотворителната кампания „Подай ръка - спаси живот”. Със средствата се подпомагат тежко болни  деца и младежи от региона. Над 700 рисунки на деца от 5 до 15 години участваха в конкурса „Коледа”, от който се определят 10 творби за отпечатването на картички за кампанията „Подай ръка - спаси живот”...

публикувано на 19.11.17 в 13:41

Светият синод излезе с обръщение по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

Заради тежките катастрофи от последните два дни по пътя София-Варна, по трасето на територията на Ловешка област полицейските патрули са увеличени двойно за всички почивни и празнични дни. При инцидентите загинаха общо 11 души, други 26 бяха ранени, четирима от тях са в критично състояние с опасност за живота. По повод днешния..

обновено на 19.11.17 в 13:38

Жители на "Княжево" и Владая блокираха за кратко главен път Е-79

Жители на село Владая и столичния квартал „Княжево“ излязоха на 5-ия си протест от миналата година досега. Те блокираха за кратко главен път Е-79.  Жителите на „Княжево“ и Владая носеха плакати с надписи: „Стига бездействие. Стига лъжи“. Протестиращите настояват за подобряване на обществения транспорт и инфраструктурата в района. Пред..

обновено на 19.11.17 в 13:30