КЗД разглежда казуса за дискриминация при приема на ученици в 1-ви клас

КЗД започва проверка на национално ниво
Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе открито заседание по казуса има ли дискриминация при приема на ученици в първи клас.

В институцията е образувана преписка, след проверка на Върховната административна прокуратура в някои столични училища. От документите става ясно, че педагогическите съвети в някои учебни заведения са въвели предимства за прием на първокласници на родители, работещи в образованието, държавната администрация и Столичната община.

От прокуратурата смятат, че произхода на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с тези, чийто родители работят в сферите на образованието, администрацията и в Столичната община. От държавното обвинение уточняват, че текстът от общинските нормативи, който дава право да се въвеждат допълнителни критерии за прием на деца е отменен от Административния съд в София.

След като се появиха съмнения за неравни условия за прием на първокласници в столицата, от Комисията за защита от дискриминация започват проверка на национално ниво. Тя ще обхване повече от 140 училища.


Още от категорията

Акценти от чуждестранния печат

Трудна ситуация за гръцкото правителство описват местните издания в светлината на вчерашния националистически протест в Солун. На него десетки хиляди поискаха от кабинета на СИРИЗА да не допуска компромис с името на Македония. Правителството е в изолация, а възможностите за политически консенсус по казуса са минимални, смята вестник..

публикувано на 22.01.18 в 09:58

Катастрофа между трамвай и микробус в София, седем са пострадалите

Седем са пострадалите при катастрофата тази сутрин между трамвай и микробус в София. Инцидентът е станал на кръстовището на булевардите "Цар Борис Трети" и "Никола Петков". Пострадалите са с леки наранявания и вече им е оказана медицинска помощ. Заради инцидента временно беше затруднено движението в района, но трамваите в момента се..

публикувано на 22.01.18 в 09:54

Общинския съвет на Варна ще се решава да има ли референдум за бъдещето на Морската градина

На извънредно заседание на Общинския съвет на Варна ще се решава да има ли референдум за бъдещето на Морската градина. Инициативен комитет предлага допитване с два въпроса: за границите на парка и за забрана на строителството в крайбрежната зона. Казусът с насрочване на сесия за референдума възникна след решение на ВАС, който задължи..

публикувано на 22.01.18 в 09:51

Стартира социална инициатива „Подай сигнал“

Стартира социална инициатива „Подай сигнал“. Чрез нея можем директно през телефона си да подадем сигнали, ако се почувстваме ощетени или излъгани като потребители, като всеки подаден сигнал от граждани ще се проверява от юристи, твърдят създателите на платформата. Практически всякакви сигнали ще могат да бъдат подавани, свързани с нарушения..

публикувано на 22.01.18 в 09:34

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър важи за 19 области, за останалите кодът е жълт

За 19 области от страната за днес е обявено предупреждение за опасно време - кодът е оранжев. Става дума за цяла Северна и цяла Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали. Очакват се значителни валежи от сняг и силен вятър. За останалите области кодът е жълт. Всички Областни пътни управления и снегопочистващите фирми са..

обновено на 22.01.18 в 09:04

Грипната епидемия се разраства

От днес в община Благоевград не се учи заради грипна епидемия. Спират се детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. В пловдивската община Брезово също се учи заради грипа. Епидемия вече беше обявена и за областите Перник и Пазарджик , няма занятия в отделни училища в областите Търговище,..

публикувано на 22.01.18 в 08:57

Манолова, КНСБ и КТ „Подкрепа“ на среща с работещите в скандалната фирма за обувки в Дупница

Омбудсманът Мая Манолова , ръководствата и представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще се срещнат по обед с работещите в италианската фирма за обувки в Дупница. Работниците не са вземали заплата от два месеца. Още миналата седмица шивашките казаха, че очакват съдействие и решение на проблема им от омбудсмана Мая Манолова и от синдикатите. Това е..

публикувано на 22.01.18 в 08:48