Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗД разглежда казуса за дискриминация при приема на ученици в 1-ви клас

КЗД започва проверка на национално ниво

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проведе открито заседание по казуса има ли дискриминация при приема на ученици в първи клас.

В институцията е образувана преписка, след проверка на Върховната административна прокуратура в някои столични училища. От документите става ясно, че педагогическите съвети в някои учебни заведения са въвели предимства за прием на първокласници на родители, работещи в образованието, държавната администрация и Столичната община.

От прокуратурата смятат, че произхода на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с тези, чийто родители работят в сферите на образованието, администрацията и в Столичната община. От държавното обвинение уточняват, че текстът от общинските нормативи, който дава право да се въвеждат допълнителни критерии за прием на деца е отменен от Административния съд в София.

След като се появиха съмнения за неравни условия за прием на първокласници в столицата, от Комисията за защита от дискриминация започват проверка на национално ниво. Тя ще обхване повече от 140 училища.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени