Започват Коледните пости

| обновено на 15.11.17 в 09:06
Снимка: Людмила Савова

За православните християни от днес започва Рождественският пост, който продължава до 24 декември - Бъдни вечер. Духовници подчертават, че очистването на душата с молитва и покаяние е точно толкова важно, колкото и въздържането от животинска храна през идните 40 дни. Канонът не е толкова строг към миряните преди Рождество, колкото преди Великден, защото по време на Коледния пост се разрешава консумирането и на риба.

За духовната страна на поста обясни Врачанският митрополит:

Смисълът на поста, на този и на другите пости, които църквата е установила, е единствен - да се подготви човек за достойно отпразнуване на даден църковен празник, в случая става въпрос за Рождество Христово - раждането на Спасителя на света. Човек трябва да се потруди, да се постарае да пости като се въздържа от блажната храна, да пости, най-вече като се въздържа от грехове, да бъде по-добър християнин, да бъде по-добър човек, да извърши повече добри дела.


Още от категорията

До 2 млрд. лв. може да достигнат щетите при навлизане на африканската чума по свинете

Масово позицията на ловците е, че няма да се възползват от законовите промени, с които се разреши груповият лов на дива свиня извън предвидения досега срок. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ Васил Василев относно приетите от депутатите промени..

публикувано на 23.07.18 в 08:23

Пореден протест срещу застрояването на парк в столичния район "Младост 3" ще се проведе в 18:30 часа

На трети протест срещу застрояването на парк в столичния район "Младост 3" ще излязат жители на района в 18,30 часа довечера. Митингът е организиран чрез "Фейсбук" от сдружение  "Зелен Младост". 

публикувано на 23.07.18 в 07:52

Д-р Първан Дангов за чумата: Ветеринари участват в схеми по най-грозен начин

Насилствените мерки срещу болестта чума по животните в Странджанско трябва да спрат час по-скоро, за да може самите специалисти да решат ситуацията, каза в интервю за предаването "Преди всички" на „Хоризонт“ д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница и бивш директор на областната Агенция по контрол на храните в Кюстендил. Той представи своята версия за..

публикувано на 23.07.18 в 07:45

Започва изплащането на обезщетенията заради чумата в с. Шарково

Днес започва изплащането на обезщетенията на стопаните от боляровското село Шарково, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата.  Министерството на земеделието съобщи вчера, че са умъртвени и последните животни, набелязани за евтаназиране. Стопаните ще получат не по-малко от 190 лв. на овца или коза.          Ще продължи вземането на проби от..

публикувано на 23.07.18 в 07:17

Преглед на печата

Разследване на екип на "Труд" установява, че водата с марка "Михалково" е крадена. Бутилираната вода от едноименното смолянско село е без разрешително. Управителят е уверил вестника, че разрешително ще бъде издадено. "След високите такси следва забрана за обжалване", пише "Сега". Уж за да разтоварят Върховният административен съд, депутатите..

публикувано на 23.07.18 в 07:09

Американският университет в Благоевград приема международна математическа олимпиада

Американският университет в България е домакин на най-авторитетната в света студентска олимпиада по математика. Над 400 млади математици вече пристигнаха в Благоевград за участие в голямото математическо състезание, което ще продължи до 28 юли. Тази година в математическата олимпиада за студенти ще се включат математици от над 164 университета от 55..

публикувано на 23.07.18 в 04:55
къща-музей Никола Вапцаров в Банско

Навършват се 76 години от разстрела на Никола Вапцаров

Днес се навършват 76 години от разстрела на големия български поет и хуманист Никола Вапцаров. В родната му къща-музей в Банско ще бъде открита фотоизложба "Чака ме светът". Фотоизложбата е подготвена от екипа на музейния комплекс в Банско и проследява честванията в София и в родния град на поета, по повод удостояването му посмъртно с Международната..

публикувано на 23.07.18 в 04:52