Започват Коледните пости

| обновено на 15.11.17 в 09:06
Снимка: Людмила Савова

За православните християни от днес започва Рождественският пост, който продължава до 24 декември - Бъдни вечер. Духовници подчертават, че очистването на душата с молитва и покаяние е точно толкова важно, колкото и въздържането от животинска храна през идните 40 дни. Канонът не е толкова строг към миряните преди Рождество, колкото преди Великден, защото по време на Коледния пост се разрешава консумирането и на риба.

За духовната страна на поста обясни Врачанският митрополит:

Смисълът на поста, на този и на другите пости, които църквата е установила, е единствен - да се подготви човек за достойно отпразнуване на даден църковен празник, в случая става въпрос за Рождество Христово - раждането на Спасителя на света. Човек трябва да се потруди, да се постарае да пости като се въздържа от блажната храна, да пости, най-вече като се въздържа от грехове, да бъде по-добър християнин, да бъде по-добър човек, да извърши повече добри дела.


Още от категорията

Служители на НАП излизат на поредно протестно шествие

Служители на приходната агенция в София ще проведат тази вечер поредно протестно шествие от ул. "Аксаков" до централата на НАП на бул."Дондуков". Искането на протестиращите е за отмяна на решението за закриване на звено "Оперативен контрол", с което от работа ще бъдат освободени 200 души.

публикувано на 26.04.18 в 08:37
Национален парк Пирин

Природозащитници отново на протест срещу строителството в Националния парк "Пирин"

Природозащитници отново организират протест срещу строителството в Националния парк "Пирин" с искане за отмяна на Плана за управление на  парка. Към това се добавя и ново възражение, каза Константин Иванов от организацията Световен фонд за дивата природа. "В края на миналата седмица става ясно, че екоминистерството е разрешило да се..

публикувано на 26.04.18 в 08:35

Депутатите избират заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия

Народното събрание избира днес заместник-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Кандидатите вече бяха предложени от председателя на антикорупционния орган Пламен Георгиев и изслушани вече в ресорната комисия в парламента. За предаването „Преди всички“ по..

публикувано на 26.04.18 в 08:10
Генералният директор на БНР Александър Велев (в центъра) изрази солидарност с протестите на творците, които започнаха в началото на седмицата.

Комисия по културата и медиите в НС заседава извънредно по исканията на музикалните състави на БНР

Парламентарната комисия по културата и медиите ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на творците от музикалните състави на Българското национално радио. Заседанието се свиква по инициатива на председателя на комисията Вежди Рашидов. За участие е поканено и ръководството на БНР...

публикувано на 26.04.18 в 08:04

Столичният общински съвет гласува временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост"

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков поясни, че Десислава Иванчева, действащият кмет на района, въпреки че е в ареста, е в отпуск и трябва да издаде заповед кой да я замества. Тя обаче не е издала такава заповед, а само устно е посочила единия от заместниците си - Владимир Клисуров. В декаларация до Столичния общински..

публикувано на 26.04.18 в 07:39
Десислава Иванчева

Съд решава за постоянния арест на тримата обвиняеми по аферата „Младост“

Днес ще стане ясно ще останат ли за постоянно в ареста тримата обвиняеми по корупционната афера в столичния квартал „Младост“. Вчера адвокатите на кметицата на района Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров бяха в Националното следствие в София, за да се запознаят с прецизираните..

публикувано на 26.04.18 в 07:05

Преглед на печата

Всеки трети българин е застрашен от бедност, пише "Стандарт". Живеем най-зле от всички европейци, сочат данни на Евростат. "Българите пазят в банките рекордните 48 милиарда лева", пише "24 часа". За една година сумата е нараснала с 5,5 на сто, сочат данните на БНБ. Министерският съвет си направи пиар с облекчения за хората с увреждания,..

публикувано на 26.04.18 в 07:00