Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бакърджиев: Страната ни не е постигнала нужния прогрес в борбата с корупцията

Изказването на Юнкер за положителен доклад е чисто политическо

Снимка: www.ipai-bg.eu

Мисля, че за българските граждани е абсолютно безспорно, че страната ни не е постигнала нужния прогрес в борбата с корупцията, с организираната престъпност и в съдебната реформа и това ще го прочетем в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, въпреки че миналата седмица председателят на Комисията заяви, че очаква положителен доклад. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи и изследвания, според когото изказването на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че страната ни може да очаква положителна оценка по доклада, е било чисто политическо и за съжаление трябва да отбележим, че дори на ниво ЕК между политическите изказвания и реалните констатации често съществува пропуск.

Бакърджиев припомни, че в предишния доклад са били отправени осем препоръки за реформи в съдебната власт и девет за борбата с корупцията, а все още не всички са изпълнени.

Докладът постави условие да се установи трайно прозрачна практика по назначаване на висши съдебни длъжности с акцент председателя на ВАС. Всички знаем какво се случи с този избор, което означава, че тази препоръка, в общи линии, пак е недокрай изпълнена. Бяха поставени изисквания за реализация на изменения в НПК и в НК с акцент подобряване на уредбата за наказателно преследване на корупцията по високите етажи на властта. Според мен тази препоръка все още не е изпълнена. Препоръката, касаеща публичен коментар на изпълнението на националната стратегия за съдебната реформа, също не е изпълнена. Все още ми се струва, че не е достатъчно добре решен и въпросът с натовареността на съдиите в най-натоварените съдилища въз основа на стандартите за натовареност.

Бакърджиев очаква и след публикуването на доклада коментарите да са на традиционните полюси – опозицията да го нарече "обективен", а властимащите – да кажат, че той отчита напредъка на работата на властта.

Отделно от това на мен ми се струва, че тези доклади изгубиха значението си. Знаете каква беше и обществената реакция и реакцията на властите в началото, когато започнахме да получаваме доклади по Механизма за сътрудничество и проверка и сега как някак си вяло се отчита дори момента на тяхното обявяване. За съжаление, струва ми се, че досадихме на самата Комисия от собствените ѝ препоръки. Такова е и поведението на властите. И обществото се измори!

Бакърджиев остава оптимист, че дори и механизмът да отпадне, все още има надежда за правосъдна реформа у нас, тъй като предстои финансирането по линия на ЕС да бъде обвързано с принципа за върховенството на закона.

Интервюто на Лора Търколева с Петър Бакърджиев  можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени