Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт във Военния клуб по повод Световния ден на музикотерапията

„Точка БГ” в „Студио 5“ на НДК
Снимка: tochkabg.com

Тази вечер от 19 часа в Централния военен клуб ще има концерт с благотворителна кауза - подкрепата на терапията чрез изкуство за психичноболни хора. Акустична група, "Точка бг", заедно с музикотерапевта на психиатричната клиника към столичната Александровска болница - цигуларката Цветина Панайотова, ще свирят заедно в името на тази кауза.

В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ единственият щатен музикотерапевт у нас Цветина Панайотова изрази съжаление, че няма много колеги у нас. 

Това е професия самостоятелна вече повече от сто години. Много сериозно се работи в различни направления на музикотерапията, има най-различни изследвания, до които, слава Богу, имаме достъп. 
Повече от пет години съм в екипа на психиатричната клиника на Александровска болница. Оказва се, че терапиите чрез изкуства - арттерапията, музикотерапията са изключително пряк път към човешката душа. По този начин пациентите успяват да изразят огромна част от иначе задържани емоции...
Музикотерапията помага дори на пациенти в кома, сподели Панайотова:
Огромната сила на музиката, на музикотерапията, е в това, че тя успява да задейства, да активира много различни мозъчни зони едновременно. Това е така, защото всеки музикален елемент, а те са много и протичат едновременно, се обработва в различна мозъчна зона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени