Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EК: Наблюдението за напредъка в правосъдната реформа в България продължава

| обновено на 15.11.17 в 16:01
Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи днес своя доклад за напредъка на България и Румъния в правосъдната реформа. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви миналата седмица, че това един много добър доклад.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс препоръките към България по Механизма за сътрудничество и проверка са частично изпълнени:

За нас е ясно, че България е постигнала значителен напредък в различни области на правосъдието. Препоръките, които отправихме, са частично изпълнени и приложени на практика. Все още обаче има път, който трябва да се извърви. Окуражаваме българските власти да продължат прилагането на реформите в тясно сътрудничество с нас, така че всички препоръки да бъдат изпълнени и ние да сме убедени, че няма път назад по нито един от тези проблеми.

Европейската комисия смята, че страната ни не е показала съществени резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, става ясно от доклада за напредъка на България и Румъния. Мониторингът върху двете страни остава, а следващият доклад ще бъде оповестен в края на 2018 година.

Комисията не може да заключи, че препоръките по който и да е от шестте показателя са изпълнени задоволително. Редица ключови инициативи все още не са приети и изпълнени, други са в начален етап и предстои ясното определяне на конкретни действия, се казва по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Остава проблемът с борбата с организираната престъпност, въпреки че там се отчита напредък.

Комисията приветства избора на новия Висш съдебен съвет, но подчертава, че конкретните резултати от неговата работа предстои да се видят по-нататък, което се отнася и за всички направени реформи в съдебната система. За да продължи успешното прилагане на реформите, е необходима политическа стабилност, подчертават още от Европейската комисия.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че днешният доклад по механизма за сътрудничество и проверка няма да има влияние върху присъединяването на България и Румъния към Шенген. На въпрос на Националното радио дали това би могло да има негативен ефект върху тази перспектива, той отговори:

Нашата позиция е много ясна – ние подкрепяме перспективата България и Румъния да станат част от Шенген възможно най-бързо. Осъществен е напредък,  ние много ясно казахме това. Каза го и председателят на Европейската комисия по време на речта си за състоянието на Съюза в Страсбург.  Така че се движим в тази насока. Случилото се днес няма нищо общо с перспективата двете страни да станат част от Шенген.


Пълния текст на доклада можете да прочетете ТУК

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна