Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпни ли са сайтовете на институциите за хората със зрителни увреждания

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Преди година и половина фондация "Хоризонти" изпълни спечелен проект, в който проучва дали 100 от сайтовете на министерства и на общини са достъпни за хората със зрителни увреждания. Резултатите са твърде любопитни , а към днешна дата редица пропуски, установени тогава, вече са поправени. 

Незрящият програмист Живко Томов сподели, че към февруари 2016 година с висока степен за достъпност са били сайтовете на МВР, МВнР, Столична община, Община Бургас. Парадоксално – сред най-слабите по достъпност са били сайтът на Агенцията за хора с увреждания и МТСП. Томов сподели, че в миналото в БДС е имало наредба за условия за създаване на софтуеър, но те са били отменени. 
Тези средства, тези инструменти ги има, въпросът е, че трябва да се използват. Зрящите хора, в частност зрящите разработчици, тествайки своите сайтове, те ги тестват визуално и много трудно забелязват липсата на достъпност за хората със зрителни увреждания и поради тази причина софтуерът се оказва ниско достъпен, не, че няма добро желание, не че няма добра воля, просто няма изработени стандарти.

Към ноември 2017-а сайтът на Агенцията за хора с увреждания е преработен и вече е "отличник", изтъкна програмистът. Директорът ѝ Минчо Коларски сподели, че след въвеждането на Конвенцията за правата на хората с увреждания, държавата не е направила много, за да преведем всички закони и законови изисквания в съответствие със стандартите ѝ. 
Това всъщност е част от големия проблем за достъпността, която вече визира и архитектурни прегради, и достъп до информация, транспорт и всичко останало, което би трябвало да бъде направено по начин, по който хората с увреждания да не усещат между себе си и обществото прегради.

Коларски изтъкна, че в Европа отдавна работи по концепцията за универсален дизайн, който не прави разлика между потребителите с увреждания и тези без. 

Репортажа на Цветелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени