Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА и катедра "Мениджмънт и история на спорта" отпразнуваха своя 75-годишен юбилей

4
Снимка: НСА прес

Националната спортна академия „Васил Левски“ отбеляза своята 75-а годишнина. На днешния ден през 1942 година в Аулата на Софийския университет, в присъствието на представители на държавната администрация, чуждестранни гости, преподаватели и студенти, тържествено е открито Държавното висше училище за телесно възпитание (сега НСА).

Начало на честванията постави катедрата „Мениджмънт и история на спорта“, която също отпразнува своята 75-а годишнина. Обучението в катедрата през годините избраха едни от най-известните ни спортисти като Димитър Бербатов, Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Мария Гроздева, Станимира Петрова, Бончо Генчев, Тодор Янчев, Владимир Манчев, Евгени Иванов и Асен Букарев.

За мен НСА е богатство. Атмосферата, която попих от тук е нещо, което е безценно, това заяви бившият футболист и сега треньор Асен Букарев.

Много полезен опит за мен, тъй като специалността, в която се изявявам "Мениджмънт и история на спорта" в общи линии е моята професия в момента - треньор по футбол и нещата, които научих, смятам, че ще ми бъдат от полза в бъдеще, допълни друг голям наш футболист Владимир Манчев.

НСА ме научи на нещо, което само съм си мислел, че знам преди това. Научиме, че професионалните спортисти след края на кариерата си могат да дадат още много, могат да направят още много за спорта. Академията дава една база, една основа, която след това може да се развива допълнително и да се помага на спорта като цяло, сподели емблематичният ни волейболист Евгени Иванов.

Основните чествания на НСА тази година ще бъдат в периода 30 ноември – 2 декември, когато ще се проведат Тържествено събрание на Академичната общност, Международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“ и спортен шоуспектакъл „Расте, но не старее“ в НДК – авторска постановка  с участието на над 500 студенти и възпитаници на Академията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна